Најновије вести

Ђурић и Лајчак у Бриселу о економији, несталима и расељенима

Делегација Београда на челу са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем састала се у Бриселу са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчком и тако започела први дан експертско-техничких разговора у оквиру дијалога Беогрда и Приштине.

 

Прва рунда разговора почела је у 10 часова у згради Европске службе за спољне послове, где се делегације Београда и Приштине билатерално састају са ЕУ посредницима у дијалогу о нормализацији односа.
За 14 часова планиран је трилатерални састанак експерата Београда, Приштине и ЕУ представника.
Састанци на експертском нивоу предвиђено је да трају два дана, а разговараће се о економским односима, питању несталих и расељених са КиМ.
“Превашодно ћемо разговарати о економској сарадњи, како да се вратимо на наше тржиште на КиМ где је српска роба више од 20 месеци била протерана”, изјавиио је Ђурић пред одлазак у Брисел.
Ђурић је нагласио да ће се разговарати и о несталима са КиМ, којих је око 1.500, као и о стварању предуслова за повратак протераних и расељених са КиМ.
Председник Србије Александар Вучић је након прошлонедељне рунде високополитичког дијалога Београда и Приштине најавио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним местима, питању повратка интерно расељених са КиМ којих је укупно 220 хиљада од чега 177 хиљада Срба.
Вућић је том приликом подсетио на чињеницу да се на КиМ након конфликта на своја огњишта вратило само 1,9 одсто протераног становништва што је најмањии проценат у свету.
У Бриселу наглашавају да је специјални предстваник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио ”експертски састанак” за ову недељу, а следећи састанак на ”високом политичком нивоу” за почетак септембра.

Подели на: