Најновије вести

Ђурић: На Космету влада закон силе

Продужавање притвора групи Срба који су ухапшени у мају ове године приликом упада такозваних косовских специјалаца на север Косова и Метохије јесте демонстрација силе, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

Основни суд у Приштини продужио је за још два месеца притвор за 28 особа које су ухапшене у мају ове године.

У саопштењу Канцеларије се наводи да Ђурић сматра да није реч о људима српске националности, они не би ни били хапшени и било би им од самог почетка омогућено да се бране са слободе.

Додаје се да Ђурић наводи да су ти људи “из својих домова одведени као да су највећи зликовци, уз прекомерну употребу силе, а у притвору се држе за пример свим њиховим сународницима који би се могли наћи на удару приштинског правосуђа”.

“На Косову и Метохији, данас смо се у то још једном уверили, влада закон силе, а не сила закона, и док год је тако, не може бити ни говора о некаквом међунационалном помирењу или отопљавању односа Београда и Приштине”, рекао је Марко Ђурић.

Ђурић је напоменуо да је крајње време да међународни представници на КиМ, без обзира на то какав је њихов однос према питању једнострано проглашене независности Косова, спрече ово фингирање функционалног правног система преко леђа припадника српског народа.

У саопштењу се наводи и да је Ђурић истакао да Срби на КиМ, ако су осумњичени или оптужени за неко кривично дело, имају право на човечно поступање и презумпцију невиности, и зато би само њихово пуштање да се бране са слободе било показатељ да овде није реч о прогону по националној основи.

Подели на: