Најновије вести

Ђурић: Најмање 1.389 разлога да сваки Србин посети КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић посетио је данас штанд те канцеларије на Међународном сајму туризма у Београду и позвао све грађане Србије да посете јужну српску покрајину.

 

Ђурић је навео да постоји најмање 1.389 разлога због којих би сваки Србин требало да посети КиМ и позвао их да ту проведу макар један викенд у години и обиђу Косовску Митровицу, Пећку патријарсију, Дечане, Грачаницу, Шар-планину, Брезовицу…

“Уверен сам у то да сваки наш човек када иде на КиМ, макар ишао и први пут у животу, заправо се на КиМ враћа и то је осећање које можете да разумете само када на КиМ заиста и дођете. То је нешто због чега се и сам, сваки пут када улазим на теритирију КиМ, осећам као на капијама Јерусалима” , рекао је Ђурић.

Како је рекао, ако 120.000 Срба може да живи на КиМ онда и Срби који живе у другим деловима наше земље могу да макар један викенд у години проведу у јужној српској покрајини.

“Није довољно само рећи да сте против независности КиМ. Није довољно само на речима, декларативно усказати вашу ппдршку за наш народ на КиМ. Потребно је да заједно учимо о историји, садашњости, али и будућности српског КиМ”, поручио је Ђурић.

Истакао је да Србија наставља да улаже у српске средине на КиМ и додао да је развој тих средина један од кључних државних и националних приоритета Србије.

“Реализујући план председника Александра Вучића ‘Србија 2025’ преобразићемо српске средине на КиМ и учинити да ових 1.389 разлога да посетите ту територију буде и више и да наш народ на КиМ види и осети да има иза себе седам милиона грађана централне Србије, али и све наше људе где год да живе”, додао је Ђурић.

У оквиру програма на штанду КиМ приказан је кратак филм о природним и туриштичких потенцијалима јужне српске покрајине, певале су се косовске песме, а одржан је и глумачки перформанс симулације витешких борби на Косову.

Програм је завршен наступом културно-уметничког друштва “Копаоник” из Лепосавића.

Међународни сајам туризма, 42. по реду одржава се под слоганом “Пут под ноге”, а завршава се сутра.

Подели на: