Најновије вести

Ђурић: Негујемо сећање на жртве и тражимо правду

У Спомен соби “Косметске жртве” данас је обележена 21 година од прве масовне отмице Срба на КиМ, у присуству породица жртава, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и заменика градоначелника Београда Горана Весића, уз подсећање да нико није одговарао за тај злочин.

 

Ђурић је поручио да ћемо као држава наставити да негујемо сећање на жртве и тражимо правду.

Навео је да се на данашњи дан клањамо сенима рудара са копова у Белаћевцу који су пре 21 годину отети док су обављали свој радни задатак.

“Отети су само зато што су српске националности, зато што је неко желео да њиховим страдањем, отмицом и убиством и прогоном хиљада и хиљада српских цивила на подручју наше јужне покрајине направи етнички чисту албанску творевину”, рекао је Ђурић.

Каже да исти злочинци који су пре 21 годину отели рударе у Белаћевцу данас нажалост представљају Албанце на КиМ и на неким су од најодговорнијих функција.

“До дана данашњег нису одговарали за стравичне злочине које су починили. Ми нећемо престати да се боримо за истину о српском страдању на КиМ. Немамо то право ни због жртава ни због њихових породица ни због будућности”, поручио је Ђурић.

Нагласио је да решевање неких од најтежих злочина, каква је отмица рудара у Белаћевцу, представља нужан предуслов за стварање нормалних односа у будућности између два народа.

“Чињеница да нико није одговарао за отмицу рудара у Белаћевцу најбоље говори о дометима такозване међународне правде на КиМ.

Узалуд су те велике западне државе годинама плаћале хиљаде и хиљаде припадника мировних мисија, стотине и стотине судија различитих трибунала који очигледно нису имали улогу, задатак и циљ да донесу правду жртвама стравичних злочина на КиМ”, каже Ђурић.

Захвалио је Удружењу породица убијених и отетих на КиМ јер негују сећање на све жртве на КиМ.

“Поједини албански политичари на КиМ свакога дана подсећају на годишњице својих такозваних великих победа тамо где су нападали српску војску, српске полицајце и српске цивиле. Ми имамо право и обавезу да се свакога дана сећамо наших жртава и да за будуће генерације осведочимо истину о томе ко је на КиМ страдао”, рекао је Ђурић.

На обележавању годишњице од прве масовне отмице Срба на КиМ заменику градоначелнику Горану Весићу уручена је захвалница на помоћи и подршци Удружењу.

Весић каже да су отети рудари из Белаћевца имали две кривице, били су рудари и били су Срби, те нагласио да Албанци на КиМ дуже од једног века спроводе политику протеривања Срба.

Весић је рекао да свако ко се залаже за статус кво на КиМ заправо свесно или несвесно ради на спроводењу политике Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, те да свако види са којим се жаром председник Србије Александар Вучић бори да се реши питање КиМ.

Навео је да у Београду треба да постоји велики меморијал за жртве ратова на простору некадашње СФРЈ где би била уписана имена страдалих Срба, те најавио да ће Скупштина града у јуну поново расписати конкурс.

“Не урадимо ли то, огрешићемо се о будућност, поново ћемо убити те људе”, каже Весић и оценио да је велика срамота што немамо списак имена страдалих у Јасеновцу, у Другом свестском рату и у НАТО агресији.

Само захваљући наводи Весић, упорности породица жртава на КиМ имамо слике и имена страдалих на КиМ.

Отац киднапованог рудара Пере Анђанчића, Велибор Анђанчић рекао је да никада неће напустити КиМ и да ће увек тражити правду.

“Ваљда ће некада доћи”, каже Анђанчић.

Представник Синдиката површинских копова Косово Обилић Драгиша Терентић навео је да се годишњице обележавања отмице нижу, да време неумољиво тече, а једино је исто то да рудара из Белаћевца нема и нема истине о њима, те затражио да се прекине неизвесност.

Председник Удружења поородица отетих и убијених на КиМ Симо Спасић је рекао да су породице остале без правде, те да су неки од родитеља отетих рудара и умрли, а да нису дочекали правду и истину о својој деци.

Обележавању годишњице од прве масовне отмице Срба на КиМ присуствовали су и Заштитник грађана Зоран Пашалић и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Подели на: