Најновије вести

Ђурић: Немам претерана очекивања од саслушања Харадинаја

С обзиром на то да је Суд за злочине ОВК који је позвао на саслушање Рамуша Харадинаја формирала такозвана Република Косово немам велика очекивања од свега тога, наводи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

Mарко Ђурић истиче да је тај Суд успостављен и основан одлуком приштинских институција, као специјализовано веће, као и да је само територијално измештен са КиМ, на основу билатералног споразума Приштине са Холандијом.

Како каже, међународни је јер су они запослили судије са страним држављанствима, али по свом карактеру, тај Суд је домаћи, односно њихов.

“Према томе, немам претерана очекивања од свега тога, али ми нећемо одустати од тога да их гонимо и за годину, две, 10, 20 видећемо – ратни злочин не застарева”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, држава Србија је своју посвећеност прогону ратних злочинаца показала чињеницом да се највећи део команданата терористичке ОВК и данас налази на нашим потерницама.

Како каже, Србија би волела да има бољу сарадњу са појединим државама које се врло често када ти разни осумњичени злочинци кроче на њихову територију понашају као да нису валидни налози из Србије и пропусте их.

“Надам се да ће било које међународно правосуђе дати неки резултат”, поручио је директор владине Канцеларије за КиМ.

Рамуш Харадинај отпутоваће током дана у Хаг, где ће у својству осумњиченог бити саслушан пред Специјалним судом за злочине ОВК.

Подели на: