понедељак, 16. маја 2022. | 16:38
Најновије вести

Ђурић о КиМ са чешком изасланицом за Западни Балкан

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се са специјалном изасланицом за Западни Балкан министра спољних послова Чешке Јањином Хржебичковом.

Марко Ђурић је представницу чешког Министарства спољних послова упознао са положајем српског народа на Косову и Метохији и стањем дијалога Београда и Приштине, изразивши очекивање да ће се Чешка, као чланица ЕУ, придружити напорима да се подрже настојања за постизање компромисног решења за јужну српску покрајину, наведено је у саопштењу.

Информишући саговорницу о низу једностраних потеза којим је Приштина протеклих месеци систематски рушила дијалог и опструирала све напоре да се поново седне за преговарачки сто, Ђурић је нагласио да је укидање противправних и антицивилизацијских такси за робу из централне Србије минималан услов за обнављање дијалога.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је Хржебичкову подсетио да је и у ранијим фазама дијалога Београд доследно показивао већу конструктивност у односима са Приштином, јер је спровео све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина 2.166 дана није спровела своју једну једину обавезу, а то је омогућавање формирања Заједнице српских општина.

Београд је, према Ђурићевим речима, суштински заинтересован за очување стабилности на Западном Балкану, и важно је одлучним политичким и дипломатским средствима спречити све оне који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са специјалним изаслаником Министарства иностраних послова Чешке за Западни Балкан Јанином Хржебичковом о ситуацији у региону, процесу ЕИ Србије, билатералним односима две државе и другим важним темама.

Јоксимовић је истакла да је чланство у ЕУ стратешки интерес наше државе, да су европске интеграције најбољи механизам нашег развоја и да је приоритет реформи које се спроводе превашодно подизање стандарда и квалитета живота грађана, односно стварања модерне државе.

Подели на: