Најновије вести

Ђурић: Опструкције Приштине коче цео регион

Свако опструирање настојања да се дође до одрживих решења која би била основ за динамичнији економски и социјални развој региона је неодговорно, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Истиче да је уверен да такав став деле и партнери Србије из Европске уније.

“Међутим, Приштина је тврдоглаво и истрајно на становишту да је Вашингтон једина релевантна међународна инстанца у процесу решавања косовскометохијског питања. Наше становиште је да квалитетног решења не може бити ако се игнорише воља, не само најутицајнијих држава ЕУ, већ и оних великих и моћних држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова”, рекао је Ђурић.

Ђурић каже да је тешко говорити о перспективама за постизање решења у тренутку када Приштина ради оно што ради.

“За било какав договор Београда и Приштине потребни су и максимална конструктивност и максимална одговорност. Приштина већ месецима доследно манифестује искључиво неконструктивност и неодговорност. Не негирам могућност да би се ствари могле променити из корена за кратко време, али у овом тренутку то делује веома мало вероватно”, каже директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је рекао да су Срби на Косову и Метохији, а пре свега они на северу покрајине, принуђени да се због трговинске блокаде Приштине сналазе и успоставе алтернативне канале снабдевања основним животним намирницама из Србије.

“Приштини није било довољно то што наноси губитке нашој привреди, већ је агресивним полицијским акцијама решила да прекине те алтернативне путеве снабдевања и да тиме дословно егзистенцијално угрози наш народ. Подсетићу вас да је на камионе са храном и другим потрепштинама чак пуцано. Ја могу само још једном да поновим да Београд неће допустити да животи наших суграђана на северу КиМ буду на било који начин угрожени и да се наш народ изгалдњавањем примора на егзодус, што је несумљиво намера Приштине”, изјавио је Ђурић.

Он наглашава да је одлука Србије да буде максимално уздржана мотивисана потребом да у међународној арени званични Београд наступа као одговорна страна.

“Тешко је”, како каже,” објаснити такву позицију грађанима на КиМ који су свакодневно изложени притисцима Приштине, али и грађанима у централној Србији, којима је”, како каже, “стало до националног поноса и који можда прижељкују да званични Београд узврати истом мером”.

“То је увек могуће урадити, али одговорна власт пажљиво прорачунава своје потезе и мисли неколико потеза унапред. Уверавам још једном све грађане да је много боље то што смо веома промишљеним потезима, односно без афекта, деловали у једном периоду који не могу да опишем другачије него као покушај производње дестабилизације и на КиМ и у ширем регионалном контексту. Разуме се да наша уздржаност није пасивност и да постоје границе нашег стрпљења”, објашњава Ђурић.

Подели на: