понедељак, 16. маја 2022. | 17:41
Најновије вести

Ђурић Приштини: Даље руке од нашег универзитета

 

Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици био је и биће у српском образовном систему, истиче директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Привременим институцијама у Приштини поручује: “Даље руке од нашег универзитета, јер он се не отима већ се на њему стиче знање!”

Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици део је Европске асоцијације универзитета и са близу 8.000 активних студената био је и остаје стуб српског опстанка на КиМ, наводи се на сајту Канцеларије за КиМ.

“Зато је сваки напад на његов садашњи статус заправо напад на елементарна права српског народа и акт агресивне самовоље која за циљ има искључиво отежавање опстанка нашег народа на КиМ”, навео је Ђурић.

Подсећа да је Приштински универзитет је својевремено и основан као огранак Београдског универзитета, и да је данас једина високошколска установа са наставом на српском у јужној српској покрајини.

“У Приштини су свесни са коликом упорношћу и љубављу српски студенти и професори чувају своју земљу и боре се за њу, и то им очигледно смета”, наводи Ђурић.

Поручује да Срби на КиМ никада неће предати свој универзитет и да се никада неће одрећи права да се школују на свом језику и у оквиру образовног система своје државе Србије.

Подели на: