Најновије вести

Ђурић са америчким сенатором о Отвореном Балкану

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић разговарао је, на Капитол хилу, са сенатором Крисом Марфијем, чланом Спољнополитичког одбора у Горњем дому Конгреса.

 

 

Амбасадор Ђурић пренео је сенатору Марфију да подршка САД иницијативи „Отворени Балкан“ представља активан допринос побољшању односа у региону, оценивши да афирмативне поруке америчких званичника о овом виду регионалне сарадње имају снажан ођек у нашем делу Европе.

„Трансформација Балкана у отворено и слободно подручје сарадње представља окосницу регионалне визије председника Вучића и Владе Србије“, истакао је Ђурић.

Такође, указао је да је концепт „Отвореног Балкана“ променио економски дискурс у нашем региону и пробудио донекле успавани привредни развој, дајући људима свежу енергију и мотивишући их на нове идеје за повезивање.

„А управо су људи и њихова добробит фокална тачка око које су се лидери Србије, Северне Македоније и Албаније окупили приликом иницијалног договора о покретању ове сарадње и њеној отворености за све заинтересоване стране“, нагласио је Ђурић.

Он је и подвукао да позитивне поруке о нашим билатералним односима, али и будућности региона, које добијамо од наших америчких партнера уливају додатну сигурност и доприносе расту интересовања за инвестициони потенцијал нашег кутка Европе.

Ђурић је информисао сенатора о актуелној ситуацији у односима Београда и Приштине, поновивши да српска страна наставља да буде конструктиван актер који тежи проналаску компромисног решења, те да је као таква и оличење одговорности и стабилности.

Поред тема на билатералној агенди, на састанку је било речи и о значају очувања европерспективе региона, као и о рефлексијама тренутне глобалне енергетске ситуације на Европу и свет, саопштила је амбасада Србије у Вашингтону

Подели на: