Најновије вести

Ђурић са послаником АФД о ситуацији на Косову и Метохији и положају Срба

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић информисао је данас председника Одбора за спољне послове Алтернативе за Немачку (АФД) и немачког савезног посланика Армина-Паулуса Хампела о политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини, положају и проблемима српског народа и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

 

Ђурић је, у разговору са послаником странке АФД , истакао да је Србија опредељена за мирно решавање проблема у односима с Приштином који су наметнути једностраним потезима тамошњих сепаратистичких власти , и да доследно упозорава међународну заједницу на антиевропску и агресивну природу једностраних потеза Приштине.

Увођењем антицивилизацијских такси на робу из централне Србије Приштина је, према Ђурићевим речима, поништила позитивне ефекте бриселског дијалога, и јасно поручила да је суштински против изградње српско-албанског поверења.

Ђурић је указао да политички представници косовских Албанаца већ недељама поручују да не намеравају да повуку таксе и тако створе предуслове за обнављање дијалога, а да адекватне реакције међународне заједнице нема ни на хоризонту.

Ђурић је, такође, немачком саговорнику указао на опасне и несагледиве последице које могу имати све учесталије албанске демонстрације силе на северу покрајине и истакао да све политичке снаге које желе стабилну и просперитетну Европу морају уложити озбиљнији напор да се Приштина уразуми и одврати од намера да сталним претњама дестабилизацијом региона наметне своје виђење статуса Косова и Метохије.

Ђурић је Хампелу захвалио на интересовању за позиције Србије, као и за положај српског народа у покрајини, и посебно на указаној подршци за настојање Србије да се пронађе компромисно и фер решење за проблем односа са Приштином, које би узело у обзир интересе српске стране, наводи се у саопштењу.

Подели на: