Најновије вести

Ђурић: Срби на КиМ нису раја него своји на своме

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је у ексклузивном интервјуу за Косово Онлајн, у повратничком насељу у изградњи “Сунчана долина” у Звечану, током његове недавне посете Косову за Митровдан, рекао да се албанске странке такмиче у томе ко ће имати лошији однос према Србима и Србији те не треба очекивати неке промене у том смислу ни од будуће владе.

 

“Морамо се поуздати сами у себе, ојачати економски и на сваки други начин”, каже Ђурић на почетку разговора уз поруку да ће Срби бити ојачани у финансијском и материјалном смислу јер је Србија сада много финансијски јача.

Очекујете ли промену ставова Приштине према Београду и према српској заједници након формирања будуће владе у Приштини, с обзиром да је на сцени одлазак “ратних” странака, а имајући у виду да је Самоопредељење то које ће према свему судећи водити главну реч у новој извршној и законодавној власти?

Приштинске странке, албанске странке, такмичиле су се у томе ко ће да има тврђи став према Србима, изнесе оштрије претње, што гори став према будућим односима са Београдом… Ми у том смислу можемо да се поудамо пре свега сами у себе и гледамо како да оснажимо српски народ.

Разлика је у томе, као између неба и земље, због тога што је Српска листа освојила свих 10 мандата, а да је узела само један мандат мање, то би било искоришћено од стране албанских странака за дисквалификовање легитимних представника Срба из политичког живота и њихову замену са људима које би они одабарали да представљају Србе и заступају, не интересе српског народа који је окренут природно Србији, већ интересе Приштине и албанског становништва, иако би формално заузимали позиције резервисане за Србе.

Ми смо показали да поштујемо избор и вољу албанског народа, али нисмо видели поштовање према одлуци и вољи српског народа да стану иза Српске листе и остану у органској – институционалној вези са државом Србијом.

Рекли сте да су Срби, ако се настави и даље притисак на српску заједницу који траје већ дуже време несмањеним интензитетом, спремни да напусте све приштинске институције у срединама где су већина, те и наговестили и ненасилан отпор… Можете ли нам мало прецизније рећи шта би то све обухватало?

Срби на КиМ нису раја него своји на своме, очекују да буду третирани, не као грађани другог реда, већ као равноправни и да им нико не намеће изабране представнике већ да сами одлучују о њима, те да заједно са осталима дефинишу приоритете политике.

Ако неко мисли да их у формирању приоритета политике будуће покрајинске владе скрајне или игнорише не може да рачуна на подршку изабраних српских представника и њихово учешће у евентуалној коалицији.

Са друге стране Срби на КиМ ће узети све што им по уставу и законима припада. Зна се шта је покрајинским важећим закоднодавством дефинисано шта Србима припада и наравно да немају намеру да то препусте неком другом.

У насељу смо “Сунчана долина” које се увелико гради – питање за Вас је како иде реализација око 350 пројеката за економско оснаживање Срба, али и на пољу школства, здравствене заштите, културе…?

Желим да пошаљем снажну поруку свим Србима на КиМ да могу да рачунају на то да ће Србија у наредном периоду наставити да подржава, финансира, српске институције, да ће оне бити присутне на КиМ и сваке године финансијски све снажније.

У инфраструктуру, школство, здравство, у економски развој, како у пољопривреду тако и привреду, улагати на начин који ће значити да ће се људи запошљавати не само у јавном сектору. Захваљујући влади која је изменила одлуку о забрани запошљавања омогућено је Канцеларији да даје сагласност за нова запошљавања. То значи да ћемо и до краја ове године имати нова запошљавања у јавним институцијама, али да ћемо свакако још више у току следеће године отварати радна места за младе на КиМ, како у јавном тако и у приватном сектору.

Зато сам и поменуо озбиљнија улагања у пољопривреду, у приватни сектор, различите радионице, у неколико фабрика за прераду пољопривредних производа…У току је разрада пројекта у вези са изградњом фабрике батерија на простору севера КиМ, у оквиру Трепче.

Када бих покушао да побројим све пројекте који се реализују у оквиру плана председника Србије Александра Вучића и владе за подршку Србима, сигурно да у томе не бих успео. Често од силне високе политике не успемо да кажемо да смо солидарношћу грађана Србије, средствима владе, успели да у претходних неколико месеци уселимо на десетине нових стамбених објеката, а у претходне 4 године 1.680 стамбених објеката, што кућа, што станова.

Само на подручју Гњилана, у енклавама Шилово и другима, имали смо 103 пакета грађевинске помоћи, у Косовској Каменици 201 пакет, а то су само две општине.

Мало говоримо о томе и не умемо ни да се похвалимо, али је важније од тога да се ради и на томе и радимо највише до сада, а то је да се људима обезбеди материјална основа за опстанак овде и када је реч о радним местима и инфраструктури и стамбеним објектима.

Желим да сви наши људи знају да могу дугорочно да планирају своју будућност. Институције које имамо овде у материјалном и финансијском смислу само ће да буду јаче, зато што је Србија финансијски јача.

Подели на: