Најновије вести

Ђурић: Срби су за Приштину грађани другог реда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је Приштина, забрањујући представницима државе Србије да заједно са Србима на КиМ учествују у предизборној кампањи за покрајинске изборе, званично озаконила сегрегацију и апартхејд и Србе на КиМ прогласила за грађане другог реда.

 

Ђурић је истакао да је чињеница да се само Србима забрањује да подрже друге Србе, а да на албанске скупове могу да долазе и чланови Бундестага, попут Штефан Шварце из СПЂа, или Метју Витакер из САД.

Шварце је, рекао је Ђурић, пружио подршку лидеру “Самоопредељења” Аљбину Куртију, који се отворено залаже за стварање Велике Албаније, а противи дијалогу са Београдом.

“За Шварцеа није проблем да дође на КиМ и учествује у кампањи, а Србима се забрањује. То нису двоструки аршини него сегрегација, апартхејд и проглашавање Срба за грађане другог реда”, рекао је Ђурић.

“Ако се томе дода чињеница да се само Србима забрањују предизборни спотови, а за то време представници Албанаца, односно Ђиласова перјаница Рада Трајковић и њен потрчк Ненад Рашић, отворено говоре о Српској листи и представницима Србије да су нешто што треба сузбити, зло које треба протерати…онда то показује да је на делу најстрашнији шовинизам и међуетничка мржња”, навео је Ђурић.

То, каже, показује да једна правила важе за Албанце и “албанске слуге”, а сасвим друга за Србе и српске представнике, чија се права директно газе.

“А, посебан скандал је чињеница да је један од чланова Бундестага, из једне од владајућих партија, досао да подржи Куртија”, нагласио је Ђурић.

Он очекује да ће бити разумних људи у међународној заједници и других који ће реаговати на овај вид сегрегације.

Поручио је Србе на КиМ то не треба да поколеба, већ треба да знају да је најбољи одговор на то угњетавање што масовнији излазак на изборе 6. октобра, како би победили својом упорношћу, истрајношћу, решеношћу да се боре, енергијом, срцем и љубављу према Србији.

“Другу државу немамо и нећемо дозволити да је отму ни албански екстремисти у Приштини, ни њихови ментори који их подржавају, без обзира да ли су из Конгреса, Бундестага, Собрања…из било ког парламента да дођу да их подрже, неће им помоћи, ако Срби изађу сложно и јединствено”, закључио је Ђурић.

Подели на: