Најновије вести

Ђурић: Србија има шансу, у наредна два дана разговори о СЗО

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић оценио је да Србија има шансу да искористи позитиван замајац створен у разговору у Вашингтону, где је остварила изванредан резултат, као и да очекује да ће у наредна два дана почети разговори о конкретизацији споразума о СЗО.

 

Како је рекао, разговори о конкретизацији споразума о СЗО почеће после седам година, а српска страна инсистираће и бориће се за то да почне спровођење споразума о СЗО.

“Ношени тим позитивним замајцем успеха који је српска делегација постигла у Вашингтону, сада ћемо да гурамо снажно питање спровођења споразума о ЗСО. Мислим да је сада и ЕУ потребно да оствари неку врсту успеха, с обзиром да ће председник Србије Александар Вучић на одлучан начин инсистирати на спровођењу српских интереса”, рекао је Ђурић.

Како је додао, уколико ЕУ жели да постигне резултат мораће да преговарају на озбиљан начин са другом страном и да јој објасне да не могу да очекују да им “са Марса или са неба” падне нешто ако нису спремни да и они праве уступке.

“Србија ће овде наступити одговорно, али врло офанзивно. Ако се неко нада да би могао без озбиљног разговора, без уступака српској страни, без озбиљног решавања питања несталих, расељених и питања економске сарадње само да укњижи неки пулс то није реално. Морате заиста да решите те проблеме и то да решите на фер и праведан начин да би сте имали сагласност српске стране”, рекао је Ђурић.

Отварање архива је хуманитарно не политичко питање
Марко Ђурић каже да би ЕУ требало да тражи отварање архива такозване УЧК како би се сазнало где су нестали Срби, као и да је то хуманитарно, а не политичко питање.

“Пола центра Приштине су отети куће и станови. Отворите могућност да људи нормално прелазе ту административну линију да не чекају камиони хиљаде и хиљаде сати и да се приближимо тој правој нормализацији. Дакле не велике теме за вашим политичким, а за нас сепаратистичким циљевима него животне теме које треба да поправе односе међу Србима и Албанцима”, рекао је Ђурић.

Он је додао и да нема сумње да ће приштинска делегација и у Бриселу, као што је покушала и у Вашингтону, протури тезу о потреби за узајамним признањем.

“Али још 100 пута мање сумње имам у то какав ће одговор бити српске делегације на челу са председником Александром Вучићем, њихово право је да питају а наш одговор мислим да зна цела Србија”, рекао је Ђурић.

Србија започела серију разговора у Бриселу
Ђурић је рекао је да је делегација Србије у Бриселу започела серију озбиљних разговора са европским и америчким представницима, као и да је тема била конктретизација рада на будућим споразумима који се односе на нестале особе.

“Двадесет једну годину након рата још увек се не зна судбина око 500 Срба, разговарало се о томе како да се на конкретан начин осигура да архиви и сви други форензички материјали коначно постану доступни”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, разговарало се и о стварању законске гаранције да Срби могу после 20 година стекну право да поврате отете куће и станове.

“И наравно економска сарадња, да млади могу да живе и нормално дишу. Да регулишемо плаћање, кретање преко административне линије”, рекао је Ђурић.

Подели на: