Најновије вести

Ђурић: Наш тим наставиће да буде окренут дијалогу и конструктивном решењу

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да Авдулах Хоти сахрањује дијалог између Београда и Приштине пре него што је дијалог и почео и додао да Београду не пада на памет да прихвати ни диктат ни наметање ни концепт независности на начин на који га намеће он.

 

Марко Ђурић је реаговао на изјаву Хотија да од дијалога очекује да Београд, као и пет чланица ЕУ које то још нису учиниле, признају Косово.

“Наш тим на челу са Александром Вучићем наставиће да буде окренут дијалогу и конструктивном решењу, али никада неће прихватати наметања. Међународној заједници указујемо на вероломно понашање Хотија и институција у Приштини само три дана након што су јавно преузели обавезу да неће лобирати за независност КиМ”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, управо из наведених разлога дијалога нема 20 месеци.

Он истиче да Хоти наставља да ради оно што су радили сви његови претходници са “максималистичким, сепаратистичким циљевима и програмима који су суптотни резолуцији 1244 и циљевима међународне заједнице” и поткопава тај дијалог.

“Тврдња да је једино могуће решење засновано на такозваном једино важећем уставу Косова, да је једино могуће решење засновано на тзв. територијалном интегритету КиМ, тврђењем да желе селективно да спроводе постојеће споразуме, само желим да поручим да Србија има свој устав и да је у границама које обухватају КиМ призната и као чланица УН”, рекао је Ђурић.

Истакао је да је уверен да се то што је Хоти замислио неће догодити и да Устав Србије и међународни акти имају важнију снагу њего његове сепаратистичке амбиције које, како каже, само сахрањују и опструишу дијалог.

Подели на: