Најновије вести

Ђурић: Тачи неће пустити дизгине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Макро Ђурић одбацио је данас могућност да председник привремених приштинских инситуција Хашим Тачи напусти политику, као што је најавио.

 

Не верујем у то, они (команданти терористичке ОВК) не пуштају дизгине, рекао је Ђурић и додао да не мисли да ће Тачи, као што је ракао, напустити институционални живот.

Ђурић је навео да су се команданти бивше ОВК – Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи, територијално поделили и да они без обзира на формалну власт регулишу локалну полицију, трговину и “све што треба и не треба”, те да формалне структуре у таквој ситуацији имају мало утицаја.

И зато је, додаје Ђурић, важно што Србија у тим тешким условима ради на јачању српске заједнице.

Према Ђурићевим речима, Србима на КиМ се помаже на све начине, а држава је обезбедила, између осталог, да се у једном великом продајном ланцу широм Србије продаје пиво из две пиваре у Бањској, дечанско вино и Ново пећко пиво.

“Трудили смо се да обезбедимо да огромни студентски центар у Косовској Митровици којима има 3.600 места откупљује прозиводе од наших људи”, рекао је Ђурић и подсетио да Универзитет у Косовоској Митровици, који на Видовдан облежава 50 година рада, има 12.000 студената, што га после Београда, Ниша, Новог Сада чини највећим у Србији.

Ђурић је оценио да долази посебно тежак период и да је важно да земљу воде људи који су, као председник Србије, доказали да не подлежу притисцима, да не пристају на уцене, да им не пада на памет да одустану од подршке и борбе за наше људе на КиМ.

Помажући Приштини током коронавируса, изградњом станова за Горанце и свега што се чини за Србе у покрајини, показали смо да смо одговорна, одрасла држава која третира све једнако, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да ће се Србија трудити да буде мудрија од друге стране, која се, како је навео, поделила и када је реч о наставку преговора са Београдом.

Подели на: