Најновије вести

Ђурић: Тешки и непријатни разговори у Бриселу

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су разговори у Бриселу били тешки и непријатлни јер су представници Београда, како је навео, морали да се суоче са тврдњама да нема проблема интерно-расељених и избеглих лица и са негирањем навода да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова.

 

 

Марко Ђурић је рекао да је у Бриселу данас, у оквиру наставка дијалога на експертском нивоу, разговарано о питањима несталих и прогнаних и о економској сарадњи.

Претходно је специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао да се на разговорима на експертском нивоу финализују питања о којима се раније разговарало.
Директор Канцеларије за КиМ је додао да је поменуто и питање нарушавања заштићене зоне код манастира Дечани, као и и Заједнице спрских општина.
“Поменули смо и недавно угрожавање манастира Високи Дечани и заштићене зоне око манастира. Ставили смо акценат и на потребу за што скорије спровођење ЗСО истичући да је у периоду од протеклих неколико година, како није спроведена ЗСО, сроски народ био лишен колективних, политичких, економских и социјалних права, што је довело до миграције једног дела наших људи према централној Србији и угрозило њихов опстанак на КиМ”, рекао је Ђурић.
Ђурић је нагласио да су ово били непријатни разговори.
“По много чему непријатни јер смо морали да се суочимо са тврдњама друге стране да тобоже нема проблема несталих и интерно расељених и избеглих лица, са негирањем тврдње да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова, што се чак помиње и у извештајима ОЕБС-а и са тврдњама да не постоји ниједна једина, да је свака особа која је хтела да се врати на КиМ до сада могла то да уради, али да се Срби нису вратили јер нису желели”, навео је Ђурић.
Он је додао да се делегација Србије данас борила за српске интересе, кроз решавање проблема и животних питања обичних људи.
“А животно питање наших људи на КиМ је да се сазна судбина више од 500 несталих Срба”, рекао је Ђурић.
Директор Канцеларије за КиМ је навео да то не може да се сазна без отварања архива терористичке ОВК.
“Ми не желимо да на брзину прелетимо преко свих тих тема и да издамо неку политичку декларацију зато да би се рекло да смо се о нечему договорили, ако нисмо стварно решили проблеме људи”, рекао је Ђурић.
Он је додао да Србија не жели да гура ствари под тепих.
“Ми желимо стварно решавање проблема људи на Косову и Метохији и зато смо овде посвећени нашим временом, енергијом, трудом и експертизом институција државе Србије које стоје иза државне делгације Србије овде у Бриселу”, поручио је Ђурић.
Ђурић је најавио да ће се технички разговори наставити и пре наредног састанка на нивоу председника и представника покрајинксих институција.

Подели на: