четвртак, 25. фебруара 2021. | 10:58

Ђурић у Бањској на отварању хотела “Рајска бања”

У оквиру комплекса Рајске бање у Бањској данас је отворен хотел “Рајска бања”, а врпцу су пресекли директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и председник општине Звечан Иван Тодосијевић.

 

Отварању хотела присуствовали су и градоначелници српских општина на Косову и Метохији, представници Српске листе, свештеници из манастира Бањска, представници Банка Поштанска штедионица, многобројни грађани…

Како је за Т а н ј у г испричао председник општине Звечан Иван Тодосијевић, Рајска бања је други велики инфраструктурни објекат у тој општини чију је изградњу финансирала Влада Србије преко Канцеларије за КиМ.

Након отварања хотела, Ђурић ће присуствовати свечаном програму обележавања Дана Општине Звечан, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Најважнији циљ изградње бање у Бањској, како је навео Тодосијевић, је одрживи опстанак младих људи на тим просторима.

“Циљ је да задржимо младе људе, да задржимо људе са породицама ту и да школа у Бањској и даље ради”, казао је.

Новоизграђени комплекс, поред данас отвореног хотела, садржи просторије у којима ће се пружати медицинске услуге, отворене и затворене базене за купање са термалном водом која ће и зими и лети имати око 36 степени, а коју ће и гости хотела моћи да користе у апартманима, спа и визиторски центар.

Тренутни смештајни капацитети у бањи су 14 апартмана, од којих су два посебно опремљена за особе са инвалидитетом, а план је да се изгради и стационарни део са којим ће се у потпуности заокружити бањско-лечилишни туризам у Бањској.

Бања у Бањској некада је била познато лечилиште због добре термалне воде, која помаже при лечењу реуматских и кожних болести и стерилитета код жена.

“У Бањској је некада на годишњем нивоу било од 7.000 до 8.000 туриста, имала је своју тржницу, своју пијацу и ми настојимо да све те садржаје вратимо у Бањску”, казао је Тодосијевић.

У близини бање се налази и манастир Бањска из 14. века, задужбина краља Милутина, а како је навео Тодосијевић, један од циљева је и да туристи који из целог света долазе да посете ту светињу Српске православне цркве, задрже се у бањи, односно да се споји верски и бањски туризам.

Једна од специфичности лечилишно-рекреативног комплекса у бањи, како је за Т а н ј у г рекао директор бање у изградњи Александар Златковић, је топлотна пумпа у коју долазе термалне воде, која је специјално дизајнирана за ту бању.

Како је навео Златковић, топлотним системом ће се температура воде, која је изворно 55 степени, регулисати према потреби, а пребацивањем топлотног капацитета добиће се и велики степен искоришћености енергије.

Један од извођача радова у Рајској бањи Радош Петровић казао је за Т а н ј у г да је Влада Србије одлучила да се та бања реновира и “направи прави рај”, с обзиром да је то место богато термалним водама и познато је још од давнина.

У изградњу целог комплекса, како је навео, Влада Србије је уложила до сада око 300 милиона динара, а идеја коју ће покушати да реализују је и да се направи брдско-планински туризам, повезивањем и са брдима која се протежу ка Новом Пазару.

С обзиром да је један од три највећа пројекта на северу КиМ, уз насеље Сунчана долина и Водовод, Рајска бања ће много значити становништву тог дела јужне покрајине, испричао је Петровић додајући да ће повећати запосленост.

“Пре свега, млади људи са овог подручја добиће свој посао и моћи ће од тога да живе, оснују своје породице и наставе живот овде”, казао је Петровић.

Подели на: