уторак, 17. маја 2022. | 09:27
Најновије вести

Ђурић: Неће бити билатералног сусрета са представницима Приштине у Берлину

На предстојећем сусрету председника Србије Александра Вучића са председницима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Мануелом Макроном, у Берлину, на коме ће бити присутни и представници Косова, неће бити билатераланог сусретa председника Вучића са делегацијом Косова, тврди Марко Ђурић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију.

 

“Биће то сусрет представника држава, а ми кажемо и територија, а у неформалнијем делу сусрета, за вечером, биће разговора и о темама као што је Преспански споразум или решавање косовског проблема, али пленарног сусрета председника Вучића са представницима Приштине неће бити, јер је председник био јасан да нема наставка разговора са Приштином док се не укину таксе на српску робу”, изјавио је Ђурић у емисији “Прави угао” РТВ-а.

На питање шта ако такав сусрет буде понуђен “за столом” Ђурић је одговорио да је Вучић био јасан и да нема наставка дијалога без укидања такси.

Ђурић тврди да подршка Београда Српској листи да учествује на локалним изборима у четири општине северног Косова не значи уступак Приштини и почетак отопљавања односа.

Отопљавање односа је могуће само када престану притисци према Србима, а Српска листа учествује на изборима да локалну власт у српским општинама не би преузели Албанци или њихови сарадници, а они након избора опет могу да замрзну своје функције, рекао је Ђурић.

Оцењујући да је за Србију огромна ствар што председник Вучић има прилику да ускоро има сусрете са председницима Кине и Русије, а потом и са Макроном и Меркеловом, Ђурић каже да Вучић чини праву ствар, да се треба посаветовати са пријатељима, али да је на огољене притиске да Србија призна независност Косова, одавде већ послата недвосмислена порука да се грдно вара свако ко мисли да Србију може да натера на то.

На питања шта је компромис, шта је минимум, односно оптимум на који би Србија пристала у наставку преговора, Ђурић одговара да је “оптимум оно што можемо постићи кроз дијалог”, а да ће се грађани изјаснити о томе онда “када имају о чему да се изјасне”.

Он сматра да идеја о “двоструком суверенитету” на северу Косова не значи поделу, да он не зна шта то значи, да нама то нико није предложио нити поменуо и мисли да о томе у Берлину неће бити речи.

На молбу да прокоментарише оцену министра спољних послова Ивице Дачића да је састанак у Берлину “контроверзан” и да се одржава без знања и учешћа Брисела, (Федерике Могерини) и питање да ли то значи да је “разговор изашао из колосека”, Ђурић одговара да “разговора нема” и да неко мора да натера Приштину да почне рационално да се понаша, јер је “замрзнути конфликт мач над главом свима нама”.

Подели на: