уторак, 17. маја 2022. | 17:18
Најновије вести

Ђурић у Кини: Пријатељство два председника отворило нове могућности

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић изјавио је да је на данашњем међународном форуму у кинеском граду Чонгћингу још једном потврђено да је пријатељство српског и кинеског председника Александра Вучића и Си Ђинпинга отворило Србији нове огромне могућности за развој и продубљивање економске и политичке сарадње двеју земаља.

 

Ђурић је, након обраћања на отварању форума посвећеног међународној сарадњу у оквиру иницијативе “Појас и пут”, изјавио да су Србија и њен народ у Кини третирани са јединственим поштовањем и да уживају братску подршку.

Према његовим речима, представницима страначке делегације СНС је указана посебна част тиме што су позвани да говоре на свим панелима овог значајног форума.

Ђурић је на отварању форума поручио да је Србија била и остаје искрени стратешки партнер Народне Републике Кине, да ће наша држава наставити да подржава политику једне Кине и да је захвална на искреној кинеској подршци нашим настојањима да на миран и праведан начин решимо проблем наше јужне покрајине.

Србија, према Ђурићевим речима, са великим надама очекује продубљивање веза са Кином на свим пољима, посебно у оквиру иницијативе “Појас и пут”, и уверена је да ће прича о српско-кинеском пријатељству прерасти у причу о заједничком успеху.

Ђурић се овом приликом успротивио свим покушајима да се унилатералним санкцијама и наметањем тарифа онемогући међународна трговинска и политичка сарадња на основама равноправности какву заговара Кина и њено руководство на челу са председником Си Ђинпингом.

“Није могуће истовремено тврдити да се залажете за слободу и демократију и насилно спречавати државе које се сопственим радом, поштујући правила која важе за све, боре да развој свог и других народа. Управо у временима оваквих изазова морамо бити посвећенији него икада сарадњи, миру, поштовању међународног права и међународних правила и тежити изградњи хармоничних међународних економских и политичких односа”, казао је Ђурић.

Према његовим речима, пред државама и народима је историјска прилика да заједничким напорима створе свет који неће почивати на сукобу цивилизација, већ ће бити заједница за јединствену будућност човечанства, заснована на вин-вин принципима, једнакости држава и поштовању међународног права.

Како је прецизирао, реч је о сарадњи која ће довести, и већ доводи, до размене знања и економског раста у сваком кутку света, и зато Србија са великим очекивањима учествује у иницијативи “Појас и пут”.

Поред Марка Ђурића, на церемонији отварања форума говорили су члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Чен Минер, заменик премијера Камбоџе Он Нанхонг, бивши француски премијер Доминик де Вилпен, бивши премијер Танзаније Мизен Ге Пинга и министар одељења за међународне везе Централног комитета Комунистичке партије Кине Сонг Тао.

Ђурић је на челу делегације СНС која се налази у вишедневној посети Кини, организованој након последње посете председника Александра Вучића, са циљем додатног унапређења међупартијске сарадње са Комунистичком партијом Кине.

Подели на: