Ђурић: Важно је да Срби на КиМ покажу јединство

Све Србе који су политички активни на КиМ смо ставили под један барјак, то су људи различитих полтичких опција који су се ујединили. Они директно коминицирају са властима у Србији, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је важан отворен дијалог и ако анализирамо међународни положај Србије, дошли смо од једне закуцане позиције из 2008. до тога да данас сви тежимо компромисном решењу. То је и даље тешка, али повољнија слика и додао да је направљен преокрет када је у питању положај Србије у односу на КиМ.

“Дошло је до спречавања чланства у Унеско и Интерполу. Данас и они који су највише подржавали независност, сматрају да је компромис ипак важан”, казао је он.

Закључак сусрета је да Меркел жели да се настави дијалог, и то је веома значајно и у интересу Србије.

“Председник се у Њујорку сусреће са светским званичницима, како онима који имају исте, тако и онима који имају различитије погледе од Србије по питању КиМ”, објаснио је Ђурић.

Ђурић каже да до сада није чуо ни једно решење које би задовољило српску страну, али истиче, да је даљи дијалог свакако важан. “Више пута смо одбијали лоше понуде и вршен је притисак на Србију и председника Вучића. Сигуран сам да се у Њујорку говори и о покрајинским изборима на КиМ, који ће бити 6. октобра. Ту је значајно да сви они који се осећају делом државе Србије узму учешће и подрже Српску листу, јер је то гарант очувања Срба у нашој јужној покрајини”, казао је он, истичући да је важно да Српска листа освоји десет мандата јер како каже, Албанцима на КиМ то не би одговарало.

“Оно што смо успели је да све Србе који нешто у политичком смислу значе на КиМ окупимо под један српски, државни барјак. Данас је свих десет градоначелника, свих десет општина, са српском већином у склопу Српске листе коју је државни пројекат Републике Србије. Данас су сви Срби који су чврсто повезани око Српске листе упућени на сарадњу са државом Србијом. Трудили смо се да у оквиру Српске листе окупимо људе из различитих политичких опција. Ту имате људе који су блиски владајућим странкама у Србији, али имате и људе који су блиски странци покојног Оливера Ивановића, а имате људе и који не припадају ни једној политичкој опцији”, рекао је Ђурић и позвао све Србе да 6. октобра сачувају утицај Срба на КиМ.

Ђурић је истакао да без десет мандата нема нове покрајинске владе без Срба. “Они морају да имају глас макар једног српског посланика. Без договора са Србима нема даљег делања”, објасно је он.

Подели на: