Најновије вести

Ђурић: Вучић искрено и истинито о КиМ, без калкулација

Коначно је неко рекао потпуно искрено и истинито све о Косову и Метохиј и то без икаквих калкулација, политикантске рачунице, без увлачења теме КиМ у блато дневне политике као што то чине неки политичари у Србији, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поводом обраћања председника Србије Александра Вучића у Скупштини.

 

Говорио је о генези проблема са којим се суочавамо али исто тако, потпуно искрено и отворено говорио је и о одговности дела српског политичког естаблишмента који је деценијама гурао главу у песак по питању КиМ”, рекао је Ðурић за ТВ Пинк након Вучићевог обраћања.

Подсетио је да је председник изнео детаљан историјат целог сукоба, још од 15. када су Срби чинили убедљиву већину до 19. века када смо почели да губимо ту апсолутну већину и када су Албанци први пут забележили релативну већину на КиМ.

Истовремено, видели смо и вољу и енергију, одлучност са којим је у претходних неколико година Србија настојала да немогућу позицију по питању КиМ поправи, да убеди чак и оне државе које су признале независност Косова, да придобије нове, да смо спречили чланство Косова у велики број међунродних организација, да нашем народу на КиМ омогућимо боље услове, рекао је Ðурић.

Могле су да се чују и конкретне бројке о улагањима у српске средине на КиМ, о обнови српских светиња.

“Нико досад није у скупштини на овако детаљан начин поднео извештај о томе како се преговарало, колико рунди разговора је било, шта су биле теме разговора. У свеобуихватном излагање које је трајало дуже од два и по сата могли смо да чујемо све те детаље и мислим да је то значајан квалитативни искорак напред”, рекао је Ðурић подсетивиши да пре пет година када је преузео одговорност канцеларије за КиМ ниједан папир ни ижвештај није затекао.

Додао је и да су на галерији Скупштине седели представници Срба са КиМ, директори најважнијих здравствених институција, руководиоци…

“Знам да су и њима и нашим сународницима срца била пуна кад су могли да чују да је држава Србија ту уз њих, али не само материјалним него и свим другим средствима, и ако било ко угрози њихову безбедност да може да рачуна на то да читава држава српремна да их заштити и да осигура њихове животе и да се то чуло са места који је у политичком смислу највиши легитмно изабрани ауторитет у Србији”, нагласио је Ðурић.

Поменуо је да су и на галерији били и дипломатско конзуларни представници који су добили различите аплаузе.

“Могли смо да чујемо и о делу политичара у Србији који користе тему КиМ за блато дневне политике желећи да на тој теми стекну јефтине политичке поене, који се крију иза тобожњих прича попут ове Ðиласове и Јеремићеве тајкунске декларације о помирењу”, рекао је Ðурић.

Та декларација, како је додао, није ништа друго него покриће одустајања од било какве борбе за територијални интегритети и суверенитет Србије на КиМ јер се тобоже говори само о људским правима Срба, а не о територији Србије.

“И тако су нам исто причали и 1999. и 2000. да је Косово демократско питање, тако сад покушавају да нам продају рог за свећу”, закључио је Ðурић.

Подели на: