Најновије вести

Добри приноси

Род пшенице креће се око пет тона, а јечма и ражи око четири тоне по хектару. Млинари откупљују жито по цени између 19 и 20 центи по килограму. Услуге жетве комбајнера крећу се око 100 евра по хектару

 

Жетва стрних жита у Косовском Поморављу крајем јула приводи се крају. Жетва је завршена у равничарском делу региона, док је у току у брдско-планинским деловима региона где је зрење жита због временских прилика касније и где се очекује да жетва буде завршена до краја августа. – Ја сам задовољан приносима. Јечам је родио око четири тоне по хектару и то је добро, јер често уме да подбаци. Пшеницу још нисам пожњео, али судећи по њеном изгледу и она је добро родила – рекао је Мирослав Станковић из села Стража. Срели смо га крајем прошле недеље на њиви на којој је у току била жетва јечма. Како нам рече Станковић, јечам ће искористити за сточну ишрану, док ће део пшенице однети у млин и у замену за њу узети брашно.

– Искрено од приноса жита немам неку зараду, али ако ништа друго покрићу трошкове које сам имао при сетви. Немам неке веће површине под житом, а осим старог трактора немам другу механизацију – појашњава Станковић.

– У Шилвоу, Горњем Кусцу и другим селима око Гњилана жетва је успешно завршена. Род пшенице ове године кретао се око пет тона по хектару, док су јечам и раж родили око четрири тоне по хектру и то није лоше. Можемо рећи да је ова година била родна и упркос томе што је прошле јесени сетва због суше знатно каснила и у Косовском Поморављу – каже конбајнер Зоран Лазић. Како нам рече жетву наплаћује по цени од сто евра по једном хектару. Они који се одлуче да продају такозвану балирану сламу, за њу у Косовском Поморављу ове године могу добити од 60 центи па до једног евра по једној бали. И цена откупљеног жита од стране млинара је боља у односу на прошлу годину. Лане је она износила између 15 и 16 центи по једном килограму, а ове године млинари пољопривредницима плаћају између 19 и 20 центи по килограму. На наше питање да ли се исплати обрађивати земљу, конкретније сејати стрна жита од већине пољопривредника у Косовском Поморављу смо добили одговор да се то исплати када је година родна и када пољопривредници располажу већим површинама земље и уколико имају сопствену пољопривредну механизацију за њену обраду. У противном кажу нема користи и зараде од сетве стрних жита. Кад је у питању кукуруз у Косовском Поморављу, он је како се може чути од пољопривредника за сада у солидном стању, тако да се и од ове биљне културе очекују солидни приноси. С. И.

Подели на: