Најновије вести

Додељена награда ”Лонгин”

Ликовна колонија ”Видовдан 20121.” једна је од најважнијих манифестација Видовданских свечаности, али и догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. Кратак осврт на овогодишњу ликовну колонију дао је управник Галерије Дома културе у Грачаници Небојша Јевтић, и рекао да колонија одржана ове године подстиче лични доживљај и сведочење, као духовну еманацију различитих ликовних сензибилитета уметника, учесника колоније.

 

метност ликовног стваралаштва може се методолошки пратити кроз бројне циклусе који подразумевају истраживање историјских, друштвених, социјалних и културолошких околности његовог настанка и развоја. Једна од значајнијих метода је упоредна анализа уметности између различитих историјских раздобља, и утицај историјског наслеђа на грађење тренутних мотивских, тематских и поетских преокупација ликовних ствараоца данашњице, рекао је Јевитић и додао:
На овогодишњој ликовној колонији су стварали уметници чија је потреба за уметничким изражавањем дубоко проткана кроз њихову природу и карактер. Окружење, друштвене прилике на КиМ, година јубилеја, амбијент реновиране Галерије Дома културе са великим платнима Милоша Шобајића у њој, утицали су на актуелност продукције и њено неуморно трагање, истраживање и реаговање на суровост садашњице.
Изложбу слика насталих на овогодишњој ликовној колонији отворио је уметник и фотограф, учесник колоније, Рајко Каришић рекавши да је имао прилике да у свом животу учествује на више од 200 ликовних дружења и оно што га је посебно одушевило у Грачаници је, како је рекао, невероватна количина гостопримства.
-Срећан сам што сам био део ове приче и што смо радећи на овој колонији сви функционисали као једна породица, истакао је Каришић.
Награда за животно дело ”Лонгин” ове године припала је истакнутом српском историчару уметности проф др. Браниславу Тодићу из Лапљег Села. Он није био у могућности да преузме награду, али се у његово име присутнима обратила академска сликарка Маја Тодић.
”Веома ме је узбудило и обрадовало саопштење о награди. Моје задовољство је двоструко јер се награда додељује у години јубилеја, 700 година од завршетка Грачанице, исто толико од смрти њеног ктитора, Краља Милутина, а друго што признање носи име мог омиљеног сликара Лонгина”, пренела је речи др Тодића, Маја Тодић.
Награда за младе ставраоце ”Димитрије Поповић” уручена је Тамари Осмајлић, младој академској сликарки из Берана, које је захваливши се на награди рекла да ће је она мотивисати да буде још успешнија.
Мајка Димитрија Поповића традиционално је добитницима уручила поклоне, а награду је сликарки из Берана уручио председник општине Грачаница Срђан Поповић.
Учесници Ликовне колоније ”Видовдан 2021.” Били су: Љиљана Бурсаћ, Стојан Миланов и Рајко Каришић из Београда, Марија Јевтић Дајић и Данило Вуксановић из Новог Сада, Ервин Ћатовић из Приштине, Тамара Осмајлић из Берана, Драган Батула из Лознице, Стефан Стевановић из Баточине и Весна Сушић из Никшића.

М.Ч.

Подели на: