Најновије вести

Додељене медаље “Мајка девет Југовића”; Парлић: Највећи хероји КиМ данас су наше мајке

Традиционално, сваке године на Видовдан, епархија рашко-призренска доделила је медаље “Мајка девет Југовића” мајкама које су родиле четворо или више деце. Медаље су мајкама уручили патријарх српски Порфирије и владика рашко-призренски Теодосије, док је новчане награде испред Канцеларије за Косово и Метохију уручила Милена Парлић, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију.

 

 

Доделу медаља “Мајка девет Југовића” благословио је патријарх српски Порфирије, уз напомену да родитељи уче децу истинским вредностима и начелима живота, а да им љубав показују и на сопственом примеру.

“Честитамо свим породицама, али пре свега мајкама које имају четворо и више деце, призивамо благослов Божији на родитеље. Важно је да брину о својој деци и да испуњавају вољу Божију, али пре свега је важно да им дају истинске принципе и начела живота, а то је Јеванђеље Христово, као и да се родитељи између себе воле и испуњавају заповест Божију која гласи “И двоје биће једно”. Нека су сви благословени!”, навео је патријарх Порфирије.

Владика рашко-призренски Теодосије у беседи је истакао да су деца наша будућност. “Рађајући и одгајајући децу ове храбре мајке родиле су и нашу будућност”, додељујући медаље, казао је владика Теодосије.

“Највећи хероји Косова и Метохије данас су наше мајке, којима је управо Канцеларија за Косово и Метохију заједно са Епархијом рашко-призренском доделила 33 медаље “Мајке девет Југовића” мајкама са четворо и више деце”, истакла је Парлић.

Парлић је истaкла да је Видовдан увек био празник страдања али и јединства српског народа.

“Одавде из Грачанице желим да у име Владе Републике Србије, директора Канцеларије за Косово и Метохију свим православним верницима честитам Видовдаан, најсветији празник синоним за страдање српског народа кроз историју, нажалост синоним за страдање нашег народа и у данашњевреме, али исто тако и синоним јединства управо онако као што смо јуче имали прилике да видимо у Митровици и у Грачаници у борби за слободу сваког честитог, часног, поштеног и невиног Србина на КиМ. Видовдан је наш завет и данас смо сви заједно духовно обједињени и чини ми се да никада као данас се не осећа колико је заправо јак дух српског народа, који никада нико није успео да уруши, нити ће. Срби настављају да се истином боре против лажи, правдом против кривде, вером, молитвом и љубављу против мржње и терора”, казала ја Парлић.

 

Подели на: