Најновије вести

Додик о оставци Харадинаја: Нова фарса међународне заједнице

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик каже за РТС да му оставка косовског премијера Рамуша Харадинаја личи на све досадашње фарсе које је најчешће правила међународна заједница, а има за циљ да врши додатни притисак на Србију.

 

Милорад Додик је истакао да је данас са председником Александром Вучићем разговарао о оставци Рамуша Харадинаја.

“Рекао сам да ми то личи на све оне досадашње фарсе које су најчешће правили међународна заједница и поједини у БиХ из муслиманског и хрватског народа и да ово највише иде ка томе да се Харадинају још једном опере биографија како би он као несумњиви политички фактор могао поново да се врати у политички живот Косова”, рекао је Додик у изјави за РТС.

Истакао је да не смемо бити наивни у овом случају. “Ја сам потпуно уверен да ту постоји конекција и сарадња међународног фактора или некога ко води читав тај пројекат око Косова и самог Харадинаја”, додао је Додик.

“Ово изгледа веома фарсично када каже да он иде тамо као име, а не иде као држава. Читава та прича око власти у Приштини несумњиво има терористички предзнак”, рекао је Додик.

“И чињеница да Харадинају није пресуђено у Хашком трибуналу, а да се сада зове на нешто слично што би требало да буде раније већ пресуђено у Хашком трибуналу мене наводи на то да је то прича о фарси која би само требало да буде основа за додатни притисак на Србију и председника Вучића”, нагласио је Додик.

Указао је да је рекао Вучићу да је неопходно да заједно посвете више пажње, као и да то читав народ очекује, поготову у Републици Српској.

“Читаво ово решење се поставља као свесрпско питање и у том погледу не може да буде решења за један народ који има сва права на штету државе Србије, а да један део народа какав је у Републици Српској мора да ћути и да трпи тортуру међународног фактора који је наменио улогу живота у држави у којој не може да функционише”, навео је Додик.

Нагласио је да је тачно да треба да се укину таксе, али да то не значи да је то дефинитивно решење.

“Мислим да око председника Вучића и његове преговарачке позиције треба да се окупе сви политички, национални и државни фактори у Србији, јер је очигледно да ће сада међународна заједница по оном устаљеном оквиру рећи: ево имамо операцију са њима, они више нису ту, морате и ви нешто да учините”, нагласио је Додик.

Истакао је да “знамо да је председник Вучић тврд преговарач и да никаквих уступака науштрб националних и државних интереса за Србе неће бити”.

“Наравно, треба тежити ка консензусу и компромису, али он мора да буде општеприхватљив”, закључио је Додик.

Подели на: