Најновије вести

Документ ЕУ: У 2021. могућ коначни споразум Београда и Приштине

У интерном радном документу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) сачињеном након недавне вечере шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља са лидерима Западног Балкана говори се о могућности постизања свеобухватног и правно обавезујућег коначног споразума у дијалогу Београда и Приштине у 2021. преноси данас приштински портал Демокрациа.

 

 

Након словеначког председавања Саветом ЕУ у 2021. години постоји могућност за постизање правно обавезујућег споразума за нормализацију односа између Приштине и Београда кроз дијалог“, наводи се у документу ЕЕАС.

Додаје се да је “словеначко политичко наслеђе на Западном Балкану свеукупно позитивно и добро прихваћено од свих страна” као и да је намера „нон-пејпера“ који се доводи у везу са Словенијом да се наруши имиџ Словеније уочи председавања у ЕУ.

Такође је у документу наведено да ЕУ позива премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да буде посвећен преговарачком процесу и дијалогу, као и да избегне кашњења која могу настати као резултат локалних избора у покрајини који ће бити одржани на јесен.

„Важно је да овом приликом земље ЕУ подрже Лајчаков дневни ред и подстакну Куртија да настави дијалог без одлагања“, наглашава се, између осталог, у документу.

У документу у који је приштински портал Демокрациа имао увид наводи се и да треба извршити политички притисак на одређене политичке кругове и опозицију у Приштини да олакшају будуће споразуме и подрже постизање историјског компромиса између Приштине и Београда.

“Курти је говорио о политичкој неспремности скупштине Косова, која би могла да изазове дугорочну политичку нестабилност чак и унутар његове парламентарне групе”, наводи се у радном документу ЕЕАС и додаје да ће те унутрашње компликације бити решене новим сценаријима, као што је ширење владајуће коалиције у циљу политичке подршке.

Подели на: