понедељак, 05. јуна 2023. | 09:59
Најновије вести

ДЗ Звечан: У функцији нова медицинска опрема; Израђен идејни пројекат површине 1 100 квадратних метара

У протеклом периоду захваљујући Општини Звечан замењена је комплетна стара и дотрајала столарија, новом савременом ПВЦ столаријом. На тај начин значајно је унапређена енергетска ефикасност самог Дома здравља, а то је смањило потрошњу енергената за грејање, побољшало загрејаност просторија, и допринело већем комфору радницима Дома здравља и пацијентима корисницима. То еј гостујући у програму Радио Косовске Митровице ижавио директор Дома здравља Звечан Др Иван Васић.

 

Поред инфраструктурних улагања захваљујући Општини Звечан ми смо добили нову медицинску опрему и апаратуру , која је веома вредна , и инструменте за рад за скоро све медицинске службе у Дому здравља“ истакао је Васић.

„Ту мислим на службу опште медицине, педијатрије, службу за плућне болести, службу физикалне медицине и рехабилитације, ОРЛ службу. Међутим, најзначајнију донацију добила је клиничко-биохемијска лабораторија позната као референтна лабораторија за читав овај округ.Читава та апаратура и инструменти вредни су преко 35 хиљада евра само у задњем акту набавке, а уз инфструктурна улагања то износи преко 100 хиљада евра уложених у претходних годину дана у Дом здравља Звечан“ каже директор ове здравствене установе.

Лекари кроз континуиране едукације прате стално прате савремен токове и трендове , тако да су обучени за рад на новој апаратури, што значајно доприноси дијагностици и лечењу које се пружа на нивоу примарне здравствене заштите, наводи Васић.

Комплетна нова медицинска опрема је у функцији. Када је у питању лабораторијска дијагностика у процесу су набавке реагенаса за апарат за одређивање фирбриногена у крви и још неке анализе попут електролита у крви , а о којима ће пацијенти благовремено бити обавештени, кад поступак буде завршен.

Др Васић истиче да су снабдевени реагенсима за све лабораторијске анализе које се раде, и да констаннтно раде на проширењу услуга. Као веома значајно истиче то што лекари из других здравствених установа сматрају референтим анализе из Дома здравља у Звечану и признају их у медицинским центрима у ужој Србији као релевантне.

Краткорочни и средњерочни планови

Када су и питању краткорочни планови ми имамо обећања од стране Општине Звечан, као и од Канцеларије за Косово и Метохију за набавку још једног санитетског возила с обзиром на чињеницу да је наш возни парк прилично дотрајао. То ће значајно допринети и олакшати приступ пацијентима, будући да Звечан обухвата велики број руралних насеља која имају старо становништво и којима су једини контакт свакодневне посете патронажних екипа, лекара и сестара, рекао је у програму Радио Косовске Митровице Др Иван Васић.

Израђен идејни пројекат за надргадњу постојеће зграде

Што се тиче средњорочних планова, група младих интелектуалаца и ентузијаста из Звечана израдила је пројекат за надградњу постојеће зграде , и на тај начин би требало бда се добије 1.100 квадратних метара корисне површине , што ће значајно растеретити постојеће капацитете, допринети комфору за рад здравствених радника,а пре свега пацијентима, корисницима здравствених услуга, каже Васић.

„То је идејни пројекат изграђен по свим стандардима грађевинске и архитектонске струке и надамо се да ћемо наићи на разумевање и државе Србије и локалних структура. То би значило проширење постојећих служби, и изградњу просторних капацитета за евентуалне нове службе,а пројекат предвиђа и уређење дворишта и паркинг простора у околини Дома здравља Звечан.

Наводи да ће то олакшати приступ пацијентима сопственим возилима, који очекују пружање здравствене услуге, а сам парк имаће и значајан естетски ефекат за Звечан.

Директор Дома здравља у Звечану подсетио је на забрану запошљавања у јавном сектору која је на снази од 2014. године , али је изразио очекивања да ће уз помоћ Србије и локалне самопураве изнаћи начина и средстава да запосле младе лекаре, медицинске сестре и техничаре, као и раднике свих профила који су потребни овој установи.

Подели на: