уторак, 14. марта 2023. | 10:07
Најновије вести

Доња Градина, Дан сећања на жртве злочина у Јасеновцу

У Доњој Градини где је било највеће стратиште концентрационог логора Јасеновац, одржан је парастос на гробном пољу Тополе.

 

 

Званичници су затим положили венце на гробном пољу “Тополе”.

Венце су положили предаставници власти РС, предвођени председницом Српске Жељком Цвијановић, а одмах потом је то учинила и делегација Србије, на челу са председником Александром Вучићем.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ.

Простирао се на 116 хектара, са скоро 65.000 квадратних метара масовних гробница, а у њему је, убијено 360.000 људи, углавном Срба.

Вучић: Овде смо да укажемо поштовање страдалима и да се злочин никада не понови

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Доњој Градини да је тешко не остати нем над овим костима набијеним у плитку земљу.

“Тешко је не осетити немоћ над овим злочином над читавим једним народом, злочином истребљења коначним који је смишљен збвог теорије тла и крви, због уверења да неко има право на живот, а неко други не”, наводи Вучић.

“Овде када дођем сетим се речи Симона Визентала који је убеђен да се историја понавља, а са њом и злочин. Упозоравао је да су информација и прича о том злочину начин да се не понови.

Овде смо да укажемо поштовање онима који су страдали, али и да се не понови никада више”, казао је председник Вучић.

Тако масован злочин тешко је данас шватити, каже председник и додаје да се догодио у Јасеновцу, Јадовну, Пагу, Пребиловцима, учионицама…

“Убити Србина званично није био грех. Они који нису имали право на име и на веру и нацију. Чак је и име српска православна вера био забрањен. Таква дехуманизација није била забележена ни у нацистичкој Немачкој. Убијани су и Роми и Јевреји, а понајвише Срби. Не постоји израз који здравој свести може да приближи размере, боје, укус, бол тог злочина”, истиче Вучић.

Вучић је рекао да данас сви имамо обавезу да говоримо.

Овакав злочин, наводи Вучић, може и сутра да се догоди неком другом и “ми морамо да га спречимо на време, овако говорећи, не штедећи ни себе говорећи и када смо ми чинили злочине, јер то мора да прави разлику између нас и других”.

“Свет у коме нечије име од колевке до гроба не сме да буде споменуто, свет клања, више не сме никада да постане могућ. Ми такав свет данас спречавамо. Данас подсећајући на страхоту која нас је снашла подсећамо и на злочин који је у наше име почињен спремни да га никада не заборавимо, јер је разум једини одговор на оволику несрећу”, рекао је Вучић.

Подели на: