Најновије вести

Достојанствено подсећање на Косовски бој и славне српске јунаке

Видовдан у Косовском Поморављу

 

Обележавање Видовдана у Косовском Поморављу, протиче у духу трдиције, достојанствено уз подсећање на Косовски бој и славне српске јунаке који су предовђени својим светим царем Лазром, животе за крст часни и слободу златну.

У јутарњим сатима у селу Шилову код Гњилана окупили су се многи Срби из овог и околних места који су присуствовали литургији у цркви Светог Марка, а потом и парастосу који је служен пред спомеником цару Лазару у црквној порти. Након тога изведен је пригодан културно уметнички програм посвећен цару Лазару и Косовском Боју.

У Великом Ропотову код Косовске Каменице, данас је такође служена литургија у овдашњој цркви, након чега су бројни окупљени Срби у овом месту присуствовали парастосу крај спомен бисте цару Лазару у овом селу.

И ове године организован је традиционални поход на брдо Прилепац где се налазе остаци средњевековног града Прилепца у коме је рођен српски цар Лазар. Пароси косовскокаменички и ранилуштки служили су парастос Косовским Јунацима пред спомен плочом посвећеном кнезу Лазару. На овом светом месту у Косовском Поморављу изведен је пригодан културно уметнички програм посвећен Косовском Боју. Традиционално сечен је колач и изабрани нови колачари за наредну годину.

Парох косовскокаменички Срђан Миленковић је на Прилепцу окупљене уз остало подсетио да треба да се уздају пре свега у Бога и да долазе у цркву на богослужења, да чувају своја вековна огњишта и дедовину и своје Косовсо и Метохију.

У вечерњим сатима у Великом Ропотову биће организована завршница обележавања Видовдана, где ће на шкоском стадиони бити изведен богат културно уметнички програм.

С.И.

Подели на: