Најновије вести

ДР ЗЛАТАН ЕЛЕК: ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ СТАБИЛАН, АЛИ ПРЕНАПРЕГНУТ

У Здравственом центру Косовска Митровица тренутно је хоспитализовано 93 ковид позитивних пацијената. Још једна особа преминула. Укупни капацитети ЗЦ КМ одвојени за ковид пацијенте су око 180 места

У Здравственом центру Косовска Митровица тренутно је хоспитализовано 93 ковид позитивних пацијената. Од тога 67 је у ковид болници, 15 на инфективном одељењу и 11 у тријажном центру.

Како је саопштио на данашњој конференцији за новинаре вршиоц дружности директора Здравственог центра Косовска Митровициа др Златан Елек, у току јучерашњег дана два пацијента која су захтевала велику кисеоничку потпору су пребачена у КЦ Ниш, док је једна пацијенткиња која је била, такође, предвиђена за транспорт, услед изузетно тешке клиничке слике, преминула.
Укупни капацитети ЗЦ КМ одвојени за ковид пацијенте су око 180 места.
– Капацитети ће издржати колико се ми као грађани будемо придржавали мера које су предложене од стране кризног штаба, а то је ношење маски, дистанца од два метра, забрана јавног окупљања више од пет особа, и мислим да ћемо уколико се будемо придржавали тих мера, да ће болница успети да издржи, мада је здравствени систем пренапрегнут – каже др Елек.
Он истиче да у митровачком ЗЦ имају свега што је неопходно, од личне заштитне опреме, преко лекова до респиратора.
– Апсолутно имамо свега, пре неки дан добили смо девет респиратора од Владе Републике Србије, пет клиничких респиратора, четри мобилна, сасвим довољно заштитне опреме сасвим довољно маски и рукавица, каљача, скафандера. У овом моменту располажемо са свим лековима, тако да нема бојазни – наводи Елек.
Додаје да тренутно немају ни једног пацијента на респиратору.
Одговарајући на питања новинара да ли је пацијент 1985. годиште који је прошле недеље преминуо након транспорта у КЦ Крагујевац имао придружених болести др Елек каже:
– Његову историју нисмо видели зато што је брзо транспортован, немам тачне податке да је имао нешто од коморбидитета. Једино што знам јесте да има позитивну породичну анамнезу, да му је отац умро од напрасне срчане смрти, и стриц и да је једном код нас на хирургији оперисао килу, осталих података немам.
Докрор Елек оцењује да је ситуација тешка, да су здравствени радници доста оптерећени, али да је добро да не требају сви оболели болнички третман. На пример, од 60 тестираних (то није укупни број прегледаних) је 38 позитивних али не захтевају сви болничко лечење. Један добар део има лакше форме. Они који захтевају кисеоничну потпору, амбулирано примање терапије примају са у болницу, наводи Елек.
Истакао је да забрињава што је велики број младих позитивно на корона вирус.
– То проистиче из тога да нисмо дисциплиновани и морамо да се придржавамо свих мера. Да смо се придржавали тих мера и да није било јавних окупљања ми не бисмо данас били у овој ситуацији у којој смо. То су млађи људи, они који су у болници су са средње тешким и тешким клиничким сликама. Флагрантан пример је да смо некада добијали једном у 20 дана шлепер кисоеника, а тај шлепер нам се сада потроши за свега два дана, с обзиром да велика већина захтева додатну кисеоничну потпору, неки су чак и на 13-14 литара кисеоника. Што је сасвим забрињавајуће – истиче др Елек.
С друге стране износи оптимистичну прогнозу да би у наредних седам до десет дана могли да очекујемо видно побољшање уколико се будемо придржавали мера.
– Повољан резултат треба да тражимо у нашем понашању и нашој дисциплини. Ако је то тачно да људи не поштују самоизолацију, ето проблема. Ако је тачно да се јавно окупљају, а сведоци смо да се јавно окупљају у кафићима, дискотекама, значи да имамо доста људи, а не придржавамо се онога чега треба да се придржавамо, одатле ћемо имати извор инфекције. Све док сами не будемо самодисциплинивани, ми ћемо имати овај проблем који имамо сад – поручује др Елек.
С.К.

Подели на: