Најновије вести

Драганац: Манастирска слава свети Архангел Гаврило

Светом литургијом у манастиру Драганац, којој је присуствовало више стотина верника, махом из Косовског Поморавља и са централног Косова, али и из централне Србије, отпочела је прослава манастирске славе свети Архангел Гаврило.

 

Свету литургију служио је професор нишке Богословије отац Бобан Стојковић, уз саслужење игумана манастира Драганац оца Илариона, свештенства И монаштва. Верници који су се припремали постом и молитвом су се причестили. После причешћа одржано је и литије око манастира .

За наредну годину за домаћина славе пријавила се породица Небојше и Милене Тасевски из Гњилана. Након литургије верницима се обратио професор нишке Богословије отац Бобан Стојковић, који је истакао посебан значај манастира Драганац за православне вернике, не само оне на Косову, већ много шире.

За све присутне братство манастира приредило је традиционални ручак, а ученици Музичке школе Стеван Христић у Станишору приредили су културно-уметнички програм.

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен “црвеним словом” у календару СПЦ која му ипак даје велики значај и слави га као Благовесника који је учествовао и најављивао све значајне догађаје у вези са настајањем хришћанства.

У народу, празник је познат и као летњи Аранђеловдан, за који се везују многобројни обичаји, а онима који поштују веру тог дана забрањен је скоро сваки рад.

Подели на: