Најновије вести

Драмски комади 12 аутора

ПАНОРАМА – ЈЕДИНСТВО објавила књигу Милутина Ђуричковића „Мали чаробњаци“

 

 

Драма као специфичан жанр, последњих неколико деценија доживљава прави процват и стваралачки успон

У издању Установе за новинско-издавачку делатност „Панорама – Јединство“ Приштина – Косовска Митровица, којом руководи Рада Комазец, на овогодишњем сајму књига се појавила књига „Мали чаробњаци“ приређивача др Милутина Ђуричковића, песника и писца за децу и драматичара. Књига представља први избор драмских текстова за децу и младе, српских писаца са Косова и Метохије. „Драмски текстови за децу српских писаца са Косова и Метохије“ обухватају веома опширан и прецизан предговор, драмске комаде 12 аутора, њихове фотографије и биографије, на крају и изворе и литературу.
Ђуричковић је у предговору назначио да ово стваралаштво чини неодвојиви и интегрални део целокупне српске књижевности за децу и младе, али се сада први пут у овој мери и у овом облику налази систематизовано и обједињено на овај начин. Упоређујући стваралачки континуитет драме са поезијом и прозом, приређивач истиче да је овај жанр дуго био у другом плану и донекле запостављен, односно да је његов развој био неуједначен и са извесним прекидима. Када је реч о типологији и врстама драмског стваралаштва косметских писаца, онда се може говорити о целовечерњим комадима, игроказима, скечевима, драмолетима у стиху, римованим дијалозима, сценским минијатурама, либрету за дечји балет, луткарским текстовима, позоришним бајкама, монодрамама, радио-драмама, комедијама…
Са по једним драмским комадом заступљени су: Данило Николић („Свемогући чекић“), Милорад Радуновић („Преврни јастук“), Слободан Вукановић: („Чаробњак“), Мошо Одаловић („Ветар ми однео панталоне“), Радмила Тодић-Вулићевић („Изложба паса“), Радосав Стојановић („Моја најдража књига“), Ана Никвул („Марина међу часовима“), Милутин Ђуричковић („Нико неће да се игра“), Зорица Михајловић („Крсна слава“), Радмила Кнежевић („Две новогодишње јелке“), Јасмина Радовановић („Снеши нам се љубав“) и Бојан Стојчетовић („Хари Потерић“).
Према запажањима приређивача, ови и други драмски писци ваљано су савладали основне драматуршке законитости и структуру, исказујући несумњиво умеће и способност да одаберу одговарајућу ситуацију за сценску радњу, неочекиване обрте и развој заплета.
-Инфантилна театрализација детињства у већини случајева изведена је маштовито и оригинално, а посебно ако се узме у обзир концептуализација појединих карактера (деца, одрасли, биљке, животиње, предмети, појаве), као и избор и функција епизодних ликова. Осим сазнајног и васпитно-образовног карактера, многи драмски текстови имају наглашен лудистички концепт, који се од типизираног и стереотипног драмског обрасца разликује, пре свега, по присуству и елаборацији елемената теорије игре: хумор, нонсенс, апсурд, иронија, парадокц, каже др Ђуричковић.
Ово издање и те како доприноси афирмацији и популаризацији српске књижевности за децу и младе на Косову и Метохији, а са друге стране показује да је драма као специфичан жанр, нарочито у последњих неколико деценија, доживела прави процват и стваралачки успон. Милутин Ђуричковић је уложио пуно труда и истраживачког рада да свој део посла обави како треба и захваљујући њему пред читаоцима се налаази један оригиналан и по много чему занимљив избор, који ће добро доћи не само читаоцима, критичарима и драматичарима, већ и васпитачима, учитељима, наставницима и библиотекарима.
Књига „Мали чаробњаци“ обухвата драмске прилоге писаца различитих генерација, вокација и стваралачких стилова, али који су својим животом, радом и делом везани за Косово и Метохију, па на тај начин обогаћују нашу културу и савремену књижевност. Ђуричковић се одужио завичају, показавши да је драмска баштина веома плодотворно тле за разне приступе, анализу и тематске изборе као што је овај. У техничком и ликовном смислу књига је, такође, лепо осмишљена и конципирана. Установа „Панорама – Јединство“ није имала дилему да ли да објави овакво дело.
 С.Ђукић

Подели на: