Најновије вести

Дрецун: Да покажемо да смо научили лекције из прошлости

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је свима јасно да не можемо да вратимо стање од пре 1999. године, али да ако нешто не учинимо имаћемо ускоро заставу Велике Албаније у близини Панчићевог врха на Копаонику.

 

Говорећи о недавном самиту у Берлину, Дрецун је рекао да су немачка канцеларка Амгела Меркел и француски предедник Емануел Макрон желели да покажу да могу да ефикасније раде од европске администрације.

“Макрон и Меркел су доживели непријатно изненађење јер нису очекивали такво понашање Албанаца који очигледно имају подршку неких других. Једини резултат овог самита је најава новог састанка у јулу. Ипак, све овакве иницијативе су помоћ у процесу”, рекао је Дрецун.

Председник Вучић је говорио о идеји разграничења у смислу поновног отварања питања статуса у тренутку када је и из САД стигао сигнал да и они размишљају о томе.

“Идеја о разграничењу, посебно за спонзоре независности Косова, је завршена јер они сматрају да Косово треба да настави да функционише као независна држава. У САД су, ипак, сматрали да треба да се разговара о томе да та држава буде другачије моделирана, посебно поједини делова где Срби чине компактну целину као што је северно Косово, косовско поморавље и Штрпце”, објашњава Дрецун.

Многи су то шватили као повлачење линија што је бруталном реакцијом минирано од дела и домаће јавности, али и међународном плану, пре свега Немаца.

“Политиканство појединих странака и њихових лидера наноси штету Србији. Око свега можемо да се надгорњавамо јер то и јесте начин да се задобије пажња или поверење бирача, али око кључног националног питања морали би да покажемо више разума и да покажемо да смо научили лекције из прошлости”, истиче Дрецун.

Дрецун сматра да је свима јасно да не можемо да вратимо стање од пре 1999. године.

“Није више у питању да ли ми нешто њима дајемо, они су уз помоћ НАТО-а већ добили део наше територије и веровање да ће се нешто у тој мери променити на међународном плану је наивно али је у току процес који напредује и ако нешто сада не учинимо имаћемо ускоро заставу Велике Албаније на административној линији у близини Панчићевог врха на Копаонику”, наглашава Дрецун.

Албанци хоће целокупну територију Косова и Метохије, сматра Дрецун и каже да морамо да искористимо понуду САД јер она неће бити дуго на столу.

Када је реч о написима приштинских медија да је председник приштинског парламента Кадри Весељи позван на саслушање у суд, Дрецун каже да он није позван у суд већ у специјализовано тужилаштво.

“Специјализовано тужилаштво показује интересовање да се припадници ОВК процесуирају по командној одговорности посебно тзв. Дреничка група где спадају и Тачи и Весељи. Весељи је и данас шеф Тачијеве тајне обавештајне службе која се бавила прљавим пословима после доласка међународних снага од завршетка етничког чишћења до ликвидација политичких неистомишљеника из редова Албанаца”, наводи Дрецун.

Међутим, Дрецун истиче да иако Весељи јесте одговоран за злочине и над Србима и над Албанцима о томе нема чврстих доказа и писаних трагова. Његова одговорност без сведока је тешко доказива и питање је да ли ће до суђења уопште да дође.

Подели на: