Најновије вести

Дрецун: Формирање тзв. Војске Косова представља опасност за Србе на северу КиМ

Председник одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да формирање тзв. Војске Косова (ВК) може да представља опасност по безбедност српског народа на северу КиМ јер је она има офанзивни а не дефанзивни карактер како се тврди – ради очувања територијалне безбедности и интегритета.

 

 

На питање које последице може да има формирање те косовске војске Дрецун је рекао да се може десити права ратна ситуација на северу јужне покрајине.

“По могућим последицама, након тога што та формација стекне пуне оперативне способности, можемо имати праву ратну ситуацију на северу КиМ јер они припремају да заврше успостављање контроле над целом територијом КиМ. То значи улазак те формације на север КиМ и зато је недавно тај тзв. министар одбране Маћедонци изјавио да ће доћи време, ускоро, после неких политичких потеза где ће они моћи на север да уђу без одобрења команданта КФОР-а”, рекао је Дрецун за Тањуг.

Опоменут је од стране челника НАТО, додао је, и команданта КФОР-а да за сада без одобрења не може.

“Али никада не можете да гарантујете да се то неће десити, посебно имајући у виду то што су они сада измислили две терористичке организације на северу КиМ и онда то може да им послужи као неко формално чак можда и правно оправдање да кажу – па ево имамо тероризам на северу који буја, који подржава Београд и не можемо са полицијским снагама да изађемо на крај са терористима одобрите нам улаз за тзв. косовским безбедносним снагама да бисмо могли да се обрачунамо са терористима и заштитимо територијални интегритет”, рекао је Дрецун.

Он се осврнуо на, како је рекао, суштину француско – немачког предлога и нагласио да то постоје две кључне тачке – једна која каже да однос између Београда и Приштине треба да се гради на основу поштовања два принципа, територијалног интегритета и суверенитета.

“На тај начин ако прихватимо, третирамо Косово као државу то је нека врста признања и остаје да се не противимо чланству тзв. Косова у било којој међународној организацији. Онда погледате изјаве као што су да је њихов фокус чланство Косова у НАТО па изјаву Ескобара, Ховенијера сви они говоре да је суштина и да је главни циљ да се тзв. Косово угура у НАТО”, рекао је Дрецун.

Проблем су, истиче, оне четири државе из НАТО које не признају, како је рекао, лажну државу Косово.

“А да би се сломио њихов отпор потребно је да се преко овог ЕУ предлога споразума погура признање и да се онда каже овим државама које не признају Косово – па ево Београд није де јуре признао лажну државу али се не противи њеног чланству у међународним организацијама укључујући и НАТО”, оценио је Дрецун.

Истиче да је трансформација почела, и подсећа да је Косовски заштитни корпус требао да служи за цивилну помоћ, као што је људима у поплавама и слично.

“А сада ће са дугим цевима да спашавају људе у поплавама. То је извргавање онога што је супротстављено Резолуцији 1244. Очигледно је да они стварају војску, потребна је интероперабилна војна формација да би отворили пут ка чланству у НАТО. Праве ту војску и желе да је угурају у НАТО, како ће наћи начина да сломе отпор четири државе, да то формално покрију – па шта је проблем? Па имамо Резолуцију 1244 па три сталне чланице Савета безбедности је најбруталније крше, јер су створили некакву лажну државу Косово, а они су задужени да примене силу према онима који рецимо крше резолуције Савета безбедности”, рекао је Дрецун.

Ни финансирање није проблем, додаје Дрецун, јер имају три начина финансирања.

“Један који иде из тзв. буџета Косова то је сада негде отишло на 102 милиона, ако се не варам, дакле дуплиран је буџет у односу на претходну годину. Друго формирали су онај Фонд за помоћ и наоружавање, ту може и дијаспора и грађанаи КиМ, ту се прикупља један значајни део средстава и ту по неким информацијама много средстава убацује албанска мафија. Трећи начин су донације”, рекао је Дрецун.

Ова формација је изузетна опасност по српски народ посебно на северу КиМ, упозорава Дрецун.

“Оно што они раде и зашта се припремају то је нешто што код нас изазива велику забринутост. То су офанзивни планови и наравно наше службе располажу многим информацијама. Они су устројени као класична војна формација зато је и генерални секретар НАТО рекао да су то специјалне милитаризоване полицијске јединице. Проблем је био што они ни су били стационирани на северу и приликом сваког покушаја упада Срби су се противили и блокирали. Онда су искористили ситуацију прошле године и направили неколико база где врше стално базирање тих снага убацили су тамо преко 600 припадника специјалних милитаризованих јединица и кажу да им то није довољно”, рекао је Дрецун.

Стручњак за безбедност Иван Милетић оценио је да НАТО пакт има своје планове као одбрамбени савез и да ће се ширити, те да је у свим доктринама западних војски, када дођу на неку територију, то да не воле да управљају њом и да се ослањају на, како је казао, домородачке снаге.

“Што се Косова тиче домородачке снаге не може да буде Војска Србије јер ми ни не контролишемо ту територију, већ мора да буде становништво које је на територији на којој се налази та западна војска, у овом случају Кфор”, рекао је Милетић за Тањуг.

Додао је да НАТО неће променити своје доктрине, те да прави војску тзв. Косова, односно косовске безбедносне снаге на нивоу који је њима потребан да се уклопи у њихове доктрине.

“У свим саопштењима САД, ЕУ па и НАТО пакта то се искључиво своди на концепт територијалне одбране јер је то оно што њима треба”, навео је он.

Подели на: