Најновије вести

Дрецун: Курти користи сваки повод да дестабилизује ситуацију

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да данашња, потпуно непримерена акција Приштине на северу покрајине, показује да Аљбин Курти користи сваки и најбаналнији повод да изазове насиље, демонстрира силу и дестабилизује ситуацију, а опстанак Срба учини бесперспективним.

 

 

Све што Курти ради, сви инциденти и напади на Србе, који су, каже, део континуиране и смишљене акције, има за циљ да код Срба створи психозу и натера их да се иселе у што већем броју.

Дрецун је оценио да је сада потребна трезвена, одмерена реакција као што је постојала у случају таблица.

“Потребна нам је акција са довољно снажном поруком. Прва линија одбране од оваквих акција Приштине је наш народ који је показао да може веома брзо да се организује и блокира упаде механизованих јединица, односно специјалне полиције, али реакција нашег народа мора бити синхронизована и усклађена са нашим званичним органима у Београду”, рекао је.

Дрецун је нагласио да такав одговор чини јак бедем било каквим покушајима Приштине да изазове насиље над Србима.

Дрецун је рекао да се на данашњим снимцима могала чути ватра из дугих цеви и отварање паљбе из тешких митраљеза.

Све то, како каже, не треба да чуди јер је приштински званичник Глаук Коњуфца и пре догађаја на административној линији, рекао да имају тајни план који треба да доведе до појачаног присуства косовских институција на северу.

Дрецун је указао да, ако се на то дода и оно што је рекао специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар – да су Куртију дали сагласност да спроводи мере реципроцитета, то значи да се ради се о нечему што је планирано.

Дрецун је нагласио да се борба против шверца робе не води дугим цевима и специјалним јединицама.

“Приштина, чини ми се игра игру која нама треба да веже руке у одлучујућим ситуацијама”, оценио је Дрецун и нагласио да је Србија јасно и гласно рекла да међународно присуство Кфора треба да спречи било какав нови нови погром, а у супротном ћемо ми употребити наше капацитете да заштитимо наш народ.

Приштина, како каже, увек изазива инциденте и спроводи насиље, до мере да нам не дају повод за било какву интервенцију.

“То континуирано раде, на нама је да инсистирамо да међународно присуство одради свој део посла”, рекао је Дрецун и додао да га забрињава оцена Кфора да је то легална полицијска акција против криминала.

Он је нагласио да то није легална акција када специјална полиција пуца на народ када дођу да узму лекове из апотеке.

Дрецун је упозорио и на одлуку Приштине да за 50 одсто повећа снаге специјаних оперативних јединица које, како каже, планирају да користе против српског народа.

Подели на: