Најновије вести

Дрецун: Курти жели да прекине праксу гласања Срба на КиМ

Председник скупшнтинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да председник владе Косова Аљбин Курти жели да онемогући било какво присуство Србије на Косову и Метохији и прекине устаљену праксу да српски народ на КиМ може да гласа на изборима које расписује наша земља.

 

 

Оценио је да је спречавање српских грађана да изађу на бирачка места на Косову, Куртијева стратегија да се Србија односи према Косову као према засебној држави.

Дрецун је објаснио, гостујући на Пинк телевизији, да тренутну ситуацију на Косову и Метохији прати два паралелна процеса.

“Један од њих спроводи Курти кроз спречавање гласања српског народа, док други спроводе земље групе Квинте – САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Итаља”, казао је он.

Додао је да су се земље групе Квинте “наводно залагале” да Приштина дозволи нашим људима да гласају на КиМ.

Према његовим речима, ове земље нису ни на који начин осудиле и казниле понашање Куртија.

“Овим су нам земље Квинте поручиле да ће, док не признамо Косово као државу, максимално толерисати и подржавати једнострано понашање привремене институције самоуправе и онемогућавање основних људских и демократских права српског народа на КиМ,” сматра Дрецун.

Оценио је и да Американци желе да наметну Србији модел две Немачке, где Косово не мора бити признато као држава, али да се усагласи са чланством Косова у Уједињеним нацијама.

Такође, Дрецун је казао и да уколико се Србима на КиМ не дозволи да изађу на предстојеће изборе у априлу може доћи до побуњивања и нереда.

Он је поручио да је за наш народ на Косову неопходно да се поштује Бриселски споразум.

Подели на: