Најновије вести

Дрецун о злочинима ОВК: Морамо брзо да радимо, има сведока

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно укидање такси и снажније ангажовање међународне заједнице.

 

Eвропски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан изјавио је да је решење косовског проблема приоритет међународне заједнице и да је оно кључно за развој целог региона. Истовремено Европа није до сада могла да натера Приштину да укине таксе.

На Факултету политичких наука у Београду одржан је састанак на којем су разговарали представници власти и опозиције. Према речима Милована Дрецуна сваки дијалог је добар јер се смањују тензије.

“Састанк је организован вероватно са намером да се олакша атмосфера. Сваком друштву да би се развијало потребна је јака и конструктивна опозиција која ће да нуди добра решења и у том правцу треба да се усмерава. Сваки дијалог је добар јер се смањују тензије а сматрам да је Скупштина за то право место”, рекао је Дрецун.

Једна од тема сатанка били су изборни услови и медијска заступљеност.

“Сви се боре за медијски простор али је питање са каквим порукама се иде у медије да ли са порукама мржње или са конструктивним идејама. Треба да постоји равноправна утакмица а изборни услови су креирани од стране садашње опозиције. Ми морамо да унапредимно и изборни систем и институције јер развој институција мора да прати економски развој који је експанзији”, сматра Дрецун.

“Ако се приоритет огледа у толерисању једностраних потеза онда решења нема. Нисам сигуран да ЕУ није имала механизме да утиче на Приштину. За наставак дијалога важно је снажније деловање међународне заједнице”, рекао је Милован Дрецун.

Натезања косовских политичких лидера око тога хоће ли се ићи на ванредне изборе, и ко ће бити на власти на Косову, у Приштини су најактуелнији ових дана. О дијалогу са Београдом нема ни речи.

“Према понашању њихових лидера може се наслутити шта ће се дешавати. Овде је реч о прекомпоновању политичке сцене и заузимању позиција. Међутим, док год они не укину таксе нема наставка дијалога”, истиче председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Харадинај је позив да оде на салушање у Специјално тужилаштво искористио за унапређење свог рејтинга.

“Када Рамуш Харадинај каже да одласком у Хаг брани част ОВК велики број Албанаца третира га као хероја што показује неспремност великог броја Албанаца да се суоче са злочинима које је ОВК починила”, каже Дрецун.

Према речима председника скупштинског одбора за Косово и Метохију, сведоци и докази тих злочина постоје.

“Сведоци постоје али је питање зашто они до сада нису коришћени. Да ли смо те сведоке изгубили због нестручности, застрашивања или због прикривања доказа. Изгледа да је некоме био интерес да се ова прича не заталаса много у јавности. Мора брзо да се ради јер ће ускоро тужилаштво одлучивати да ли ће се подизати оптужнице. Без обзира на наше сумње ми морамо да урадимо све што је до нас да помогнемо том тужилаштву да подигне оптужнице како бисмо дошли до неке правде”, рекао је Дрецун.

Када је реч о скупу у Паризу који је за јесен најавио француски председник Емануел Макрон а који би требало да одмрзне дијалог Београда и Приштине, Дрецун каже да много тога зависи од ситуације у Приштини.

“Француска је најавила веће ангажовање и динамичније активности. Макрон је показао да жели да се ангажује на постизању компромиса али то зависи и од политичке сцене у Приштини. Неизвесна политичка ситуација у Приштини компликује наставак дијалога”, закључио је за РТС Милован Дрецун.

Подели на: