Најновије вести

Дрецун: Очекујем да ће Бејер говорити позитивно о стању људских права на Косову

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун коментаришући јучерашњи избор Петера Бејера за новог известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе о ситуацији на Косову, истиче да су ставови немачког посланика неприхватљиви, да је он “мало изгубљен у времену” и заробљен у средини 20. века.

 

“Срби су на КиМ грађани не другог, већ педесетог реда”, указује Дрецун гостујући у Јутарњем програму РТС-а, и очекује да ће Бејер говорити позитивно о стању људских права на КиМ.

Сматра да би се реалнија слика о томе шта се дешава на КиМ добила да је изабран руски кандидат Алексеј Кондратјев.

Поводом одлуке председника Александра Вучића да не иде на Конгрес Европске народне партије у Загребу, Дрецун је оценио да је она изнуђена понашањем хрватске јавности.

Подсетио је да је бивши хрватски председник Иво Јосиповић у Скупштини Србије поздрављен аплаузом, јер се сматрало да ће та земља шватити да ће са Србијом морати да гради добросуседске односе.

Међутим, Загреб настоји да нашкоди интересима Србије и тиме дестабилизује регион, каже Дрецун и напомиње да хрватски политичари мисле да ће тиме побољшати своју позицију.

Подсећа да Хрватска има веома негативан елемент у својој блиској прошлости, а то је етничко чишћење Срба, који су у тој земљи грађани другог реда.

Очекује негативан однос Хрватске и убудуће, оцењујући да је то дугорочна политика. Сматра да би Европска унија требало да реагује.

Са друге стране, Србија је лидер у региону и вуче тај регион напред, истиче Дрецун и наводи као пример причу о “малом-шенгену”.

Подели на: