Најновије вести

Дрецун: Председник мора да процени да ли је већа штета или корист од присуства Самиту у Тирани

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун рекао је да када видите благу реакцију ЕУ на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита у Тирани, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или штета од нашег учешћа. Србија је најважнија земља Западног Балкана, шта нам вреди састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија, нагласио је Дрецун.

 

 

У центру пажње јавности је све тежа ситуација за Србе на Косову и Метохији. Председник Србије Александар Вучић разговараће са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Сусрет се одржава у јеку тензија које је изазвала Приштина именујући на министарске позиције Србе по укусу Аљбина Куртија. Након састанка са словачким дипломатом очекује се одлука о учешћу председника Вучића на сутрашњем самиту Европска унија – Западни Балкан у Тирани.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да се самит у Тирани одржава у време великих тензија између Запада и Руске Федерације због рада у Украјини и нема сумње да је самит стављен у функцију обуздавања Руске Федерације где ЕУ жели да демонстрира јединство у односу према овом региону, да покаже да је он у искључивој надлежности ЕУ и да ће она одређивати све кључне процесе у овом региону.

“Самит се одржава и када су на КиМ високе тензије због једностраних потеза Приштине и због најновијих догађаја када је Аљбин Курти покушао да у име српског народа у привремене косовске институције инсталира неке појединце из српске заједнице, који немају готово никакву подршку српског народа. На тај начин се поништава изборна воља на минулим изборима, а са друге стране тиме желе да онемогуће било какав наставак дијалога у Бриселу”, истакао је Дрецун.

Према његовим речима, Београд не може да прихвати такав једностран однос Приштине према српском народу на КиМ.

“Одлука да се постави Ненад Рашић да буде министар нити има легалитет, нити има легитимитет. Супротна је чак и такозваном уставу Косова. Не можете да одредите за представника српског народа некога ко не ужива поверење тог народа. Ово ће бити оквир за одржавање самита”, навео је Дрецун.

Напоменуо је да је кључна ствар геополитички аспект обуздавања Руске Федерације и снажно везивање региона за ЕУ.

“Међутим, никако да нам стигне објашњење о неким изјавама неких званичника чланица. Имамо став Мађарске која се залаже за улазак Србије у ЕУ, став Немачке која се бар декларативно залаже за проширење, али немамо званичан став, потврду ЕУ да је спремна на проширење. Изјаве иду у смеру да ЕУ дугорочно гледано неће бити спремна да иде у нови процес проширења”, упитао је Дрецун.

Да ли ЕУ може да испуни очекивања земаља Западног Балкана
Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију је навео да је португалски премијер рекао да ЕУ не може да испуни очекивања земаља Западног Балкана и да нема ни довољно новца у Унији да би се ишло у нови круг проширења.

“Када видите те изјаве и благу реакцију на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или већа штета од нашег учешћа”, каже Дрецун.

Оценио је да је присуство наравно битно на свакој мултилатералној конференцији, јер када сте тамо можете да браните своје интересе, браните своје ставове, да утичете на то какав ће бити завршни документ.

“Сада ће председник Републике морати да извага посебно после сусрета са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком и после разговора са Милорадом Додиком, шта да ради, да ли да иде на самит или да одустане. Јасно је да ће и без присуства нашег представника тамо бити доста говора о КиМ”, рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву Едија Раме да не би било добро ако би Србија отказала учешће на самиту у Тирани, Дрецун каже да са једне стране Рама има право јер онда нећемо моћи да се супротставимо ономе што ће бити уперено против наших интереса, али са друге стране то можда не би била таква катастрофа као што он представља него би можда био још већи ударац, овом састанку и ЕУ.

“Која је најважнија држава Западног Балкана – Албанија? Па није. Србија је најважнија. Шта нам вреди састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија. У шта ће се претворити тај састанак у нападе на Србију. Мислим да је њима значајније присуство Србије него што ће нама донети неку корист. Не треба бежати од разговора”, рекао је Дрецун.

Подели на: