Најновије вести

Дрецун: Приштина припрема војно-полицијску окупацију севера Косова

Приштинске власти припремају војно-полицијску окупацију севера Косова, изјавио је данас председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и оценио да ту нема говора о деескалацији.

 

 

Дакле сада се већ припрема терен за оно што треба да буде… потпуна једна окупација, војно-полицијска окупација севера Косова. И одрадили су ту један велики део посла, припремили основицу са ове четири базе, са убацивањем војних специјалаца и ја ту уопште не видим наговештај било каквог повлачења”, рекао је Дрецун за Т а н ј у г.

Он је подсетио да се сада у Приштини појављују захтеви да командант Кфора треба да дозволи да припадници Косовских безбедносних снага – будуће такозване војске Косова, уђу на север.

Дрецун сматра да се реаговање међународне заједнице рефлектује на терену као одобравање и подршка премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију за његово деловање.

“И када се с једне стране говори о томе да се уведу некакве санкције и мере због његових једностраних потеза и прети му се ако не послуша инструкције Запада, види се да је то површно”, истакао је Дрецун.

Он је у том смислу поменуо и изјаве специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара.

“Можда нешто тренутно уради, а онда додатно има то што је Ескобар, по мени, апсолутно неприхватљиво рекао. Прво, каже постоји споразум их Охрида – нема таквог споразума. Говори да је то правно обавезујући споразум и каже да Београд мора да призна територијални интегритет, суверенитет Косова и да им отвори пут ка међународним организацијама”, каже Дрецун.

Он је напоменуо да, када Курти говори о томе да мора да се успостави владавина права и хапсе некакве криминалне банде, јасно је да нема говора о деескалацији, јер он ће наставити да хапси људе на северу Косова.

“Само да вас обавестим, он је покушао пре неки дан да (изасланику ЕУ за дијалог) Мирославу Лајчаку преда неки списак на коме је 350, наводно, српских криминалаца на северу. Лајчак је одбио да прими тај папир. Значи то је списак по ком Курти хоће сада да настави некаква хапшења, па ми кажите има ли ту наговаштаја да ће ситуација да се смири. Неће!”, истакао је Дрецун.

Он је рекао де је Кфор тај који помаже Куртију у свему томе.

“Они сматрају да треба да се утврди ко је одговоран за рањавање припадника Кфора и они су тражили од припадника косовске полиције да она хапси припаднике, како су рекли, криминалних банди, поред мирног народа који је протестовао. (Командант Кфора генерал Андреа) Галијени каже – то су биле криминалне банде и треба да их хапси и Курти је почео да хапси. И Кфор му асистира у свему томе”, каже Дрецун.

Према његовим речима, ту не треба да буде изненађења.

“Ако наставите са хапшењем Срба, ако наставите са терорисањем, као што је ово сада у северном делу Косовске Митровице, где се само повећава број припадника специјалних параполицијских јединица. Дакле они не смањују њихов број једница на северу, они доводе ново људство тамо и повећавају број припадника и хоће да граде нове базе”, указао је Дрецун.

Подсетивши да Кфор ради по резолуцији 1244, која не говори о граници између Косова и Србије, он је поставио питања како је командант Кфора уопште могао да дозволи да постоји нека гранична полиција и да она буде присутна у оном километарском појасу где само по одобрењу команданта Кфора сме да буде.

Подели на: