Најновије вести

Дрецун: Приштина се није определила за мирно решавање проблема

Забрана уласка српским званичницима на Космет је још један у низу једностраних потеза којим Приштина жели да ескалира кризу која је настала увођењем такси од 100 одсто на српску робу, рекао је за РТС председник скупштинскок одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

Милован Дрецун је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да ће се такви потези, нажалост, наставити.

Сматра да Приштина жели да, интензивним, провокативним и често насилним потезима створи услове да се не размишља о наставку дијалога.

Према његовим речима, циљ тих потеза је да се изазове сукоб са српским народом или Србијом који би био оправдање за уједињење Косова и Албаније.

Дрецун подсећа да су пре неки дан Приштина и Тирана потписали споразум о заједничкој спољној политици и да је то доказ да се Приштина није определила за мирно решавање проблема и компромисно решење, већ желе да доведу до нових сукоба и дестабилозације региона.

Навео је да је најновији потез приштинских власти брз одговор на оно што је Вучић рекао када је поставио питање Тирани и Приштини да објасне шта је Фљорим Ејупи радио на аеродрому код Тиране у периоду када је убијен Оливер Ивановић.

Према Дрецуновим речима, уместо тог одговора и отварања теме, скреће се пажња јавности.

Истакао је да је Ејупи један од главних оранизатора напада на аутобус “Ниш експреса” и да је познат по криминалним активностима.

Каже да постоји сведок који је желео да повеже Ејупија са Кадријем Весељијем. Наводи да је то битно јер је реч о плаћеном убици који ради за Тачијеву и Весељијеву илегалну обавештајну службу која је од 1998. године ликвидиарала више од 200 људи.

Дрецун каже да, ако се Ејупи доведе у везу са Весељијем, онда може да се допринесе разрешењу убиства Оливера Ивановића уместо што се истрага усмерава у потпуно другом правцу.

Наводи да је то незгодно питање за Приштину и да су због тога они увели брзопотезну забрану уласка на КиМ српским званичницима.

Говорећи о скорашњој посети конгресмена Елиота Енгела, Дрецун указује да је он најпознатији албански лобиста и да он своје погледе на питање КиМ неће променити.

Међутим, рекао је да су људи као што је Енгел једнострано информисани и да би му требало испричати део наше приче.

Подсећа и да је Енгел организовао слушање на којем се говорило о наводно 20.000 силованих Албанки и указује да је потребно предочити му реалне податке.

Подели на: