Најновије вести

Дрецун: Српски народ на КиМ жели пуну координацију његових политичких представника са Београдом

Српска листа је резултатом на локалним изборима на Косову и Метохији потврдила да српски народ на КиМ жели пуну координацију деловања његових политичких представника са званичним Београдом, рекао је за РТС председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

 

Председник Одбора за КиМ Народне скупштине Милован Дрецун рекао је да је српски народ добрим резултатом Српске листе у првом кругу локалних избора јасно одговорио на све једностране мере Приштине, као и да је на северу Косова и Метохије забележена висока излазност Срба.

“Високо поверење које је дато Српској листи, а самим тим и званичном Београду, показало је да се Срби не плаше никаквих насилних акција Приштине, да ће убудуће јединствено одговарати на евентуалне такве нове акције и то је добра ствар за Српску листу, она је тиме потврдила своју политичку снагу и могла је да изађе са захтевом Приштини да, ако се не формира Заједница српских општина, ускоро ће одустати од учешћа у привременим институцијама самоуправе у Приштини”, навео је Дрецун.

Додао је да је Српска листа резултатом потврдила да српски народ на КиМ жели пуну координацију деловања његових политичких представника са званичним Београдом и да сматра да без државе Србије не може да опстане у наредном периоду.

Говорећи о албанским политичким странкама, Дрецун је оценио да су албански бирачи послали поруку Аљбину Куртију да нису задовољни оним што је урадио и да није испунио оно што је обећао на парламентарним изборима у покрајини.

Оценио је да је Курти лоше прошао на локалним изборима, да може да се деси да његови кандидати победе у другом кругу у појединим општинама, али да је генерално у питању његов неуспех и да политика која је окренута екстремизму према српском народу овог пута није донела очекивани резултат Куртију.

“Албанци очито нису задовољни квалитетом живота, немају никакву економску перспективу. Безизлазна је ситуација. Толико висок степен криминализације друштва на КиМ. Организовани криминал хара, он из сенке влада. Млади немају никакву перспективу, незапосленост, посебно код младих је огромна. Исељавање је такође веома присутно код Албанаца из економских мотива”, нагласио је Дрецун.

Додао је да је Београд успео да српском народу на Косову и Метохији отвори неку економску перспективу, да уложи у образовање, здравство и социјалну политику, што доноси одређене резултате, али да је степен поштовања људских права српског народа на КиМ на неприхватљиво ниском нивоу.

Истакао је да нас у новембру очекују тешки преговори са Приштином који ће потрајати, али и да су се Самоопредељење и Курти изјаснили да за њих Бриселски споразум није важећи и да је противан такозваном уставу привремених институција.

“Имамо веома нејасну ситуацију у којој од званичника ЕУ која је посредник у тим разговорима стижу упозорења да Заједница српских општина мора да буде формирана, да се говори о Заједници, из Приштине говоре да неће формирати Заједницу. И сада чекамо. Мислим да се Лајчак нешто чудно ућутао, не оглашава се, а он је тај који треба да припреми разговоре”, рекао је Дрецун.

Оценио је да је будућност политике Аљбина Куртија врло неизвесна и да ако он не одустаје од нереализације Бриселског споразума, разговори са Београдом немају никакву перспективу, као и да он покушава да се дође само до “међусобног признања” без формирања Заједнице српских општина, а да ће се када се то добије, онда решавати остала питања.

 

Подели на: