Најновије вести

Дрецун: Весељи би морао да се нађе на оптужници

Треба очекивати да Специјално тужилаштво за злочине такозване ОВК подигне прве оптужнице, каже председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун и наводи да је Кадри Весељи једна од кључних личности која би морала да се нађе на оптужницама.

 

Дрецун је на ТВ Пинк рекао да је Весељи једна од најважнијих злочиначких личности у редовима ОВК, али најтеже доказива што се тиче злочина. Навео је да Весељи ништа није потписивао и није оставаљао трагове за собом, али да на његову несрећу постоје неки сведоци.

“Ово је цела структура Дреничке групе, погледајте ко су кључне личности Џавит Хаљити , Хасисм Тачи , Кадри Весељи, па онда Агим Чеку, Сулејман Селими и остали. То је врхушка териористичке ОВК”, каже Дрецун.

Рекао је и да је Весељи био један од најближих сарадника Хашима Тачија који га је именовао за шефа илегалне службе безбедности ШИК.

“Ово су поверљива сазнања Унмик и Кфора. Ово су су кључне личности ШИК – Џавит Хаљити, он је личност број један у ШИКУ али из сенке, Кадри Весељи руководи званично том службом”, рекао је Дрецун.

За Весељија је рекао да је био агент албанске обавештајне службе ШИШ док није ухпашен, а да је након пуштања на слободу почео да ради за тадашњу контраобавештајну службу ЈНА.

“Кадри Велслеји је почео да цинкари Албанце, после је постао злочинац, отргао се. Члан је терористичке групе Црна рука која је формирана 1998. Тачи је формирао ту паравојну формацију. Кад погледате основне ствари видети да је Весељи свакако једна од кљујчних личности која би морала да се нађе на оптужницама Специјализованог тужилаштва”, каже Дрецун.

Навео је да у фокусу интересовања Специјалног тужилаштва за злочине ОВК јесте Дреничка група, али да су у последње време они много више усмерени ка деловању оперативне зоне Дукађини којом је командовао Рамуш Харадинај.

“Изгледа да су два кљуучна правца истрага које спроводи Специјализовано тужилаштво Харадинај и Дреничка група”, рекао је Дрецун.

Додао је да су до њега дошле неке информације да ће Специјализовано тужилаштво подићи једну збирну оптужницу која ће укључивати и непосредне извршиоце злочина, али и оне који су били по командној одговорности били дужни да то спрече или да процеусирају, а нису то урадили.

Дрецун каже да не верује да постоји основ да Аљбин Курти буде позван у Специјални суд, нити да буде подигнута оптужница против њега.

“Мислим да је Курти виђен у наредном периоду и од Вашингтона и неких других земаља као неко ко треба да формира такозвану владу у Приштина и да онда настави процес преговарања са Београдом”, навео је Дрецун.

Подели на: