Најновије вести

Дрецун: Вежбом “Бранилац Европе 21” грубо прекршена Резолуција 1244

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изразио је забринутост због велике војне вежба САД и НАТО савезника “Бранилац Европе 21” која се одржава на Косову указујући да се њеним извођењем грубо крши Резолуцијиа 1244, преноси РТВ Пинк.

 

 

Дрецун је истакао да је реч о вежби којом руководи САД, а проверава се способност брзог пребацивања америчких снага у Европу са тежиштем на три региона – Балтик, Црно море и Балкан.

„По сценарију вежбе очигледно је да је претпостављени непријатељ Русија. Састоји се од четири вежбе, а нас посебно забрињава вежба ,Тренутни одговор 21’ из више разлога – потпуно је супротна Резолуцуји 1244 по којој само КФОР може да борави на КиМ или обавља вежбе, нису дозвољене мултинационалне вежбе. Овог пута се територија наше јужне покрајине користи за нешто што нас увлачи преко КиМ у снажно геополитичко сучељавање са Руском Федерацијом“, напоменуо је Дрецун.

Како је додао, биће коришћене три локације – база Бондстил, као логистичка подршка и две локације у Ђаковици.

Дрецун је указало је да је други проблем то што се овом вежбом леглизују Косовске безбедносне снаге, јер једна њихова чета учествује у вежби, као класичне војне формације.

Подели на: