Најновије вести

Дрецун: Нови докази против Харадинаја

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за РТС да постоје нови докази против Рамуша Харадинаја које ће обелоданити у току следеће недеље. Подсећа да је Харадинају два пута суђено за злочине над Србима и неалбанцима, као и да је оба пута ослобођен, али истиче де да је ситуација за њега сада другачија.

 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Милован Дрецун наводи да су се појавили неки нови елементи – убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових тероиста.

Дрецун је показао оригинална документ из Штаба команде оперативне зоне Дукађин и истакао да је то извештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а реч је о Албанцима.

“Ево одговора на питање где су многи нестали Албанци. Ово је документ су заплениле наше снаге безбедности који је чак и руком писан. У њему је списак 30 Албанаца. Они су били припадници полиције Републике Србије и због тога су и ликвидирани од стране групе Рамуша Харадинаја. Не знам зашто није показан суду”, наводи Дрецун.

Подсећа на случај “бункер” где је откривена масовна српска гробница са најмање десетак тела.

“Најсуровије је ликвидирана петочлана породица са троје деце од – 13, 16 и 17 година. То није једина масовна гробница, има их још. О њима се знало и раније али се ћутало, није било ни речи у претходним суђењимау”, истиче председник Одбора за КиМ.

Наводи да је Кфор направио увиђај, да је место злочина фотографисано, да је дошао и форензички тим из Шведске али да је је из само њима знаног разлога и тај случај као и многи други стављен у фиоку.

Додаје да Београд поседује и ратни дневник Харадинаја и да је Србија Тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа.

Истиче да је у командној одговорности Рамуша Харадинаја почињено 987 догађаја – силовања, убиства, масакрирања.

“Утврдили смо да је у оперативној зони Дукађин терористичка ОВК тада била подељена на шест, односно седам оперативних зона. Зоном Дукађин, део Метохије, је командовао Рамуш Харадинај, а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај. У тој зони је било највише злочина. Утврдили смо преко 987 догађаја, мучења, убиства, силовања, киднаповања”, рекао је Дрецун.

Рамуш Харадинај стигао је у Хаг, где ће данас бити саслушан у специјалном суду за злочине које су починили бивши припадници ОВК над српским и неалбанским становништвом.

Подели на: