Најновије вести

Дрецун за РТС: Приштина ће преко таблица покушати да Београду наметне признање

Од понедељка се на административним пунктовима на Косову и Метохији примењује режим са налепницама на регистарским таблицама. Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун навео је за РТС да тек треба да се тражи коначно решење за таблице и да ће Приштина преко таблица покушати да наметне да Београд призна самопроглашену независност Косова и да се у политичку игру уведе питање такозваног реципроцитета.

 

 

Председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Милован Дрецун рекао је да је најважније да су се специјалне јединице полиције повукле са севера КиМ, да је престала опасност од инцидената и могућих сукоба и да је режим лепљења налепница привремено решење.

“Тек треба да се тражи коначно решење за таблице и за реализацију споразума о слободи кретања и то је посао радне групе која ће бити формирана до краја месеца, како је планирано, и која би у наредних шест месеци требало да пронађе решење”, рекао је Дрецун.

Оценио је да ће бити веома тешки разговори и да ће се тешко доћи до решења.

“Јер Приштина злоупотребаљава питање таблица да покуша да наметне два става. Један је да Србија, бар на посредан начин, преко таблица, призна ту лажну државу Косово, а други је да се у политичку игру уведе питање такозваног реципроцитета и да то постане нешто уобичајено и нешто нормално”, навео је Дрецун.

Додао је да се из изјаве специјалног изасланика Стејт департмента Габријела Ескобара види да “САД дају Приштини сагласност за такво понашање и да су им дозволили да уводе такозване мере реципроцитета”.

Дрецун је истакао да ће решење са налепницама омогућити несметано кретање људи, али да је привремено решење са налепницама договорено 2016. године.

“Управо из тога се види колико је читава ова акција Приштине била потпуно непотребна, колико је била заправо насилна, провокативна, колико је покушала да наметне једнострано нешто што је интерес само Приштине, а не интерес српског народа који живи на Косову и Метохији”, казао је Милован Дрецун.

Поручио је да одбијањем да “продужи важење статусно неутралних КС таблица, које је издавао Унмик, Приштина симболично покушава да наметне да нема Уједињених нација на КиМ”.

Дрецун је навео да је Курти добио критике од неколико опозиционих странака у Приштини и да се албанске партије буне што није дошло до додатног заоштравања ситуације.

“Ту је Курти изгледа поприлично изгубио политичке поене. У почетку је вероватно био добитник, показао је чврст став, показао је да сме да се упусти у такве једностране акције, да оно што обећа, да ће испунити, али нема другу карту за локалне изборе. Није постигао никакве резултате на економском плану, није постигао резултате у борби против изузетно високог степена незапослености, корупције и криминала. Није отворио перспективу за бољи живот људима на КиМ”, казао је Дрецун.

Додао је да је Куртију једино преостало да “подиже степен нетрпељивости према српском народу и покуша да уједини албанско бирачко тело”, али да је у томе “доживео дебакл”.

 

Подели на: