Најновије вести

Дрецун: Запад ствара услове да појача притиске на Београд

Интенција водећих западних држава и Европске уније је да се што пре настави дијалог, да се створе услови да би се појачали притисци на Београд да се имплементира оно што Запад сматра споразум, а што је за нас само предлог споразума, јер су две тачке проблематичне које не можемо и нећемо да прихватимо ни по коју цену, рекао је за Блиц председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун.

 

 

После лета у којем је било више спорних потеза Владе у Приштини, може ли и којим путем дијалог бити настављен, шта је сада прво питање?

Интенција водећих западних држава и Европске уније је да се што пре настави дијалог, да се створе услови да би се појачали притисци на Београд да се имплементира оно што Запад сматра споразум, а што је за нас само предлог споразума, јер су две тачке проблематичне које не можемо и нећемо да прихватимо ни по коју цену.

Неопходна је деескалација на северу Косова да би се створили услови за наставак дијалога.

Могуће је да ће се разговарати не само на техничком нивоу, него и на највишем нивоу, у вези са још неколико ствари на северу. Јер, понашање Аљбина Куртија показује да он ствара само привид деескалације, да апсолутно не намерава да стање врати на претходну ситуацију, која је била пре изласка Срба из привремених институција самоуправе.

Очекујем да ће цела прича око наставка дијалога сада бити преусмерена у један веома, веома снажан, у неким аспектима и бруталан притисак на Београд да прихвати да имплементира оно што се од њега тражи тим ЕУ предлогом, а то су оне две тачке: да односе са Приштином градимо на принципима територијалног интегритета и суверенитета и што је де факто признање и друго, чланство Косова у међународним организацијама.

Дакле, мислим да тај дијалог ако се настави оваква атмосфера, нема никакву перспективу.

  • ЕУ не престаје да позива на деескалацију и да тражи одржавање избора. Приштина је неку процедуру и покренула, али имамо ли ми ситуацију за њихово одржавање и да ли је то решење?

Услови могу бити створени, али Приштина их неће створити, јер Запад неће бити спреман да примени било какве озбиљније мере да Приштину натера на то. Зашто што су Срби напустили институције привремене самоуправе? Зато што су тражили да се припадници специјалних параполицијских јединица у потпуности повуку са севера Косова, који ужасно тероришу српски народ, тражили си да се престане са хапшењима, лажним оптужницама и да се ослободе ухапшени Срби. Да ли је нешто од тога испуњено? Није.

Тражили су Заједницу српских општина на основу Бриселског споразума и шта имају од тога да би се вратили? Курти је наводно повукао два пута по 25 одсто полицајаца, нико их није бројао, али то не значи ништа. И сад ће бити, ево Курти је повукао полицајце, извукао их је из зграда општина.

Заборавља се при том кључни разлог због којег се све ово дешава, а то је присуство те полиције на северу Косова. То је захтев који Курти неће испунити, неће их повући.

  • Шта то онда значи, хоће ли Срби учествовати на изборима?

Ја не видим могућност да се овде створе услови да Срби изађу на изборе, јер он неће повући те полицајце и шта сад Срби да раде? Ако пристану на ту некакву петицију за смену градоначелника, на којој Курти инсистира иако нема никаквог законског основа, уместо да градоначелници поднесу оставке, што је најлакши пут, дакле ако пристану на то, онда да би надаље постало бесмислено одлучити се на неки нови бојкот избора, јер би он рекао – па ви сте сами тражили, потписали сте и био би у предности, јер би могао да диктира услове.

И друга кључна ствар која говори у прилог овоме да неће бити створени услови за одржавање избора, то је Заједница српских општина. Значи, три кључна услова: специјалне јединице на северу, одржавање нових избора и Заједница српских општина – ништа од тога неће бити да бисмо рекли да постоје услови за изборе.

Мислим да би заиста био велики промашај ако би се, под таквим околностима, прихватило да Срби иду на нове изборе.

  • Приштина је под одређеном врстом санкција ЕУ, Аљбин Курти је имао састанак са представницима квинте и ЕУ, прети се и пооштравањем мера. Очекујете ли некакав резултат?

Па не видимо да је постигнут резултат. Једино ако неко сматра да је резултат то што је Курти направио привид некакве деескалације. Али видим, да и званичници ЕУ кажу да то није довољно, да је то некакав почетни, полукорак, али да мора да се испуни тај договор који су они постигли у Братислави. Међутим, да бисмо да бисмо имали озбиљне санкције, морамо да имамо јаку политичку вољу на страни Запада да спроведе тако нешто. Ја то не видим у овом тренутку.

Председник Александар Вучић путује за викенд у Мађарску, где ће се видети и са председником Турске. Добри односи са том земљом пољуљани су њеном да помогне наоружавање Косова. Хоће ли то бити тема састанка?

Несумњиво да је Турска регионална сила, али са тим неоосманистичким идејама да обнове нешто од те османске империје овде, не у територијалном смислу, али у смислу утицаја. Турска је једна од најзначајнијих држава која пружа подршку самопроглашеном Косову и која наоружава ту тзв. војску Косова. Турска, САД, Велика Британија, Немачка – то су кључне земље не само за наоружавање Косова, него и за обуку.

Турска ће наставити такву политику максималне подршке јачању самопрокламоване независности и посебно формирању тих тзв. оружаних снага. Нимало није случајно што је Турска добила команданта КФОР-а и што Турска има најбројнији контигент у саставу КФОР-а.

  • Како ће то утицати на даље односе Србије и Турске?

Мислим да Турска неће променити понашање када је у питању однос према самопроглашеној независности Косова и да неће престати са даљом подршком опремању и обуци припадника КБС-а. И то свакако негативно утиче на наше односе.

Ово што Турска сада ради са наоружавањем војске Косова иде ка дестабилизацији региона. Свако стварање једне такве формације, води ка завршавању пројекта велике Албаније. Кључни камен темељац за Велику Албанију је постављен – то је једнострано проглашена независност Косова и свако ко подржава независно Косово заправо подржава концепт Велике Албаније.

Илузија је мислити да се Косово када би постало чланица УН не би ујединило са Албанијом, тада би сва врата за то била отворена. И онда више нико не би успео да сачува ни Северну Македонију, ни Црну Гору. Без обзира што су у НАТО-у.

Наравно да ће можда са друге стране успети да се нађу заједнички именитељи на економском плану, јер много турских компанија ради у Србији. То су добре компаније и запошљавају велики број људи. И то је начин да се унапреде билатерални односи, али мислим да је Турска овде направила огроман корак уназад тако што је дала једно моћно, офанзивно средство тој тзв. војсци Косова.

 

Подели на: