уторак, 17. маја 2022. | 15:37
Најновије вести

Друга кућа за децу са потешкоћама у развоју

У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ДНЕВНОГ ЦЕНТАРА „ПОДРЖИ МЕ“

 

У Косовској Митровици данас је свечано положен камен темељац за изградњу Дневног центра за децу са потешкоћама у развоју, окупљених у Удружењу родитеља „Подржи ме“.
– Обећали смо на хуманитарној академији у јануару месецу да ћемо започети изградњу овог Дневног центра. Будите сигурни да ћемо га изградити. У децембру месецу нисмо имали ни један евро, а сада имамо више од четвртине средстава – казао је на свечаности у Микро насељу у Косовској Митровици председник бањалучког Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов.
Подсетимо, бањалучки Одбор за помоћ Србима на КиМ, иза кога је стала цела Република Српска, највећи је донатор Удружења родитеља „Подржи ме“, јединог таквог удружења на Косову и Метохији а које окупља око 130 родитеља болесне деце и деце са потешкоћама у развоју.
Арлов је истакао и да ће изградњу и опремање овог значајног објекта за децу и младе са потешкоћама у развоју помоћи Влада Републике Српске и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.
– Изградићемо Дневни центар и поклонићемо га овој деци, нека им то буде друга кућа, да се осећају слободно, јер она то заслужују – поручио је Арлов.
Да ће се Канцеларија за КиМ укључити у изградњу и опремање овог Центра потврдила је на свечаности и координаторка у Косовској Митровици Злата Радовановић
– Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије учиниће све са своје стране да овај Центар ради пуним капацитетом и да добије од нас сву неопходну помоћ – рекла је Радовановић.
Камен темељац за изградњу Дневног центра постављен је на другу годишњицу од оснивања Удружења родитеља „Подржи ме“ које води Ивана Ракић, која је и сама мајка детета саа потешкоћама у развоју.
– Тешко је бити родитељ детета са потешкоћама у развоју. То је борба која нема краја. То је животни проблем родитеља и стрепња шта ће се десити у будућности . На овом простору на коме смо се данас окупилии изградиће се Дневни центар који ће бити највећа подршка родитељима и деци – казала је Ракић и захвалила се свима присутнима, јер им то, како је рекла, показује да нису сами у својој муци, а посебно се захвалила Арлову који је од почетка највећи пријатељ овог Удружења.
Светлана Јовановић, мајка Стефана Јовановића, детета са потешкоћама у развоју, каже да изградња центра много значи првенствено родитељима, а наравно и њиховој деци
– Имамо децу која су изолована, која никад нису изашла из своје куће и ја се надам да ће ти родитељи, када се отвори овај Дневни центар скупити храбрости да ту своју децу изведу и да доведу овде код нас. Ово ће бити целодневни центар, родитељ који нема где да остави своје дете, да би завршио неке обавезе, моћи ће слободно да остави своје дете овде када се изгради Центар. Ја сам као родитељ презадовољна. Велико хвала Републици Српској и свима који су нам изашли у сусрет да нам се жеља покрене и на крају оствари- казала је она.
Протојереј ставрофор Милија Арсовић који је са свештенством Храма Свети Димитрије у Косовској Митровици освештао камен темељац и земљиште на коме ће се градити Центар благосиљао је почетак градње речима – „нека би Господ Бог дао да буде на спасење, на корист и за добробит свих нас“.
Иначе, Одбор за помоћ Србима на КиМ од децембра прошле године спроводи акцију прикупљања средстава за изградњу дневног центра, у којој је до сада прикупљено преко 70.000 евра, а укупна вредност пројекта изградње објекта од 631 м2 износи око 280.000 евра.
Једна од првих фирми са севера Косова и Метохије која је донирала средства за изградњу дневног центра је, како је речено на свечаности, је МТС Д.О.О. у Косовској Митровици.
С.К.

Подели на: