Најновије вести

Државни врх Србије и РС о најављеној Резолуцији о Сребреници; Додик:Покушај да се станизује читав српски народ;Вучић: Нећемо да идемо у ратове, али ћемо се борити политиком до последњег даха

Председник Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић разговарали су у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић и председником Народне скупштине РС Ненадом Стевандићем.

 

 

Теме разговора су били односи Републике Српске и Србије, као и најављена Генерална скупштина УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници.

Једна од тема о којој су разговарали је била и организација предстојећег Ускршњег сабора Србије и Републике Српске, који је раније најавио председник Србије Александар Вучић, а који ће се одржати 5. и 6. маја.

Након разговора, високи представници Србије и РС обратили су се јавности.

Додик: У Сребреници се није десио геноцид, она је покушај сатанизације целог српског народа

Обавестили смо председника Србије о тренутној ситуацији и корацима које ће РС предузети, нагласио је председник РС Милорад Додик.

Он је истакао да геноцида у Сребреници није било и да је она покушај да се сатанизује цео српски народ.

Додик је нагласио да уколико се усвоји резолуција о Сребереници не постоји разлог да РС остане у састзаву БиХ и да ће морати да настави сама.

,,Геноцид је измишљена форма којом су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде које су биле на судовима у Хагу пребаце колективну одговорност на један народ, српски народ”, рекао је Додик.

Он је истакао да је иницијатива на нивоу УН покренута мимо процедура, да је везана за питање Сребренице и да је директно рушење могућности заједничког живота у БиХ, додајући да су они који су покренули процедуру ”лажно представљали БиХ”, а да су представљали само бошњачку страну.

,,Директно су уперени против Републике Српске и српског народа у целини. Све то се вешто користи у тренутку дешавања у Гази, где су страдања далеко већа и надмашују све познато у последње време, али је намера да се фокус задржи искључиво на Републици Српској и српском народу”, рекао је Додик.

18. и 19. априла проестни митинг у Бања Луци

Додик је најавио организовање протестног митинга у Бањалуци 18. и 19. априла.

,,Народна скупштина ће донети одлуке, мислим да уколико дође до одлучивања по овоме што се, кажем опет, мимо процедура покреће, да ће Република Српска напустити одлучивање у БиХ, и не видим никакав смисао да останемо саставни део БиХ. Ми ћемо наш статус тражити и регулисати на начин да самостално покушамо наставити даље. Јер, ако неко покушава упорно да свали кривицу на један народ, а тражи да ми живимо с њима, то је заиста нешто што је апсурдно и не води никаквом помирењу”, рекао је Додик.

Он је истакао да је у Сребреници убијено око 3.500 Срба и око 4.100 Бошњака.

,,Страдање Срба је одбачено као такво, а само се фаворизује прича о страдању Бошњака. То је једна спекулација и превара коју су смислили да би оправдали бомбардовање које је НАТО вршио мимо одлука Савета безбедности и других надлежних институција. Све се ради у једном следу игнорисања и историјских чињеница и чињеница на терену, а наравно и без жеље да се изгради савремена будућност”, рекао је Додик.

Председник Додик се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што помаже у решавању овог проблема.

,,Наравно да ћу све учинити да, до петог маја, када имамо наш Васкршњи сабор, убедим председника Вучића да подржи све одлуке које ће Република Српска да донесе поводом овога. Председник Вучић је могао да се не бави овим питањем, ја сам му захвалан, јер знам да није као у нека бивша времена, када смо долазили овде и када је за мање ствари било мање спремности да се помогне и разуме Република Српска”, рекао је Додик.

Вучић: Упутићу писмо председавајућем Генералне скупштине УН о кршењу процедура

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да нећемо ићи у ратове, али ћемо се супроставити политиком и победити.

,,Борићемо се и никада неће моћи да победе и покоре слободраски српски народ”, поручио је Вучић

Он је изјавио да је разговарао са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом у коме ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.

Вучић је, након састанка са руководством Републике Српске, као процедуралне разлоге за то навео да је обавезно да се питањем БиХ бави СБУН јер је реч о нестабилном региону где постоје међународне снаге и ,,онај што га зову специјални представник”.

,,Они хоће да пребаце гласање са Савета безбедности на Генералну скупштину и на културу мира. Друга ствар коју су прекршили је што је у скупштини потребно две трећине, да је реч о сећању где је потребна проста већина, а чак и ако је 100 уздржаних, декларација је прошла”, рекао је Вучић.

Према његовим речима,суштински разлози су јер је познато да су највећи спонзори НАТО – Немачка, Велика Британија, САД, Француска, па чак и Турска, за коју је рекао да им ваљда није лако о Јерменима да причају па се баве Србима.

,,Њих 17 изузев Хрвата, да не иду да нас унижавају и да ми не прочамо о Јасеновцу и српским стратиштима. Моје питање је, а што сад. Обележавате 29 годишњицу, а што нису 28, 25, 26, 30. година. Знате зашто, јер знају да ће да имају мање влада следеће године које ће то подржати, јер глобални југ расте свет се ослобађа колонијалних стега”, рекао је Вучић.

Вучић: Гласање у УН о резолуцији о Сребреници планирају 2. маја, борићемо се

Вучић је рекао да подносиоци нацрта резолуције о Сребреници планирају гласање о њој у Генералној скупштини УН, 2. маја и навео да су смислили ,,трик” да то гласање буде простом већином, што, како је рекао, смањује шансе Србије.

Србија ће се борити и никада неће моћи да покоре, како је истакао Вучић, слободарски српски народ.

,,Нашу тробојку нећемо само у срцу да носимо, већ на сваком месту, и биће најпознатија и најпопуларнија застава отпора у целом свету”, изјавио је Вучић одговарајући на питања новинара о промени процедуре гласања у УН, после сусрета руководстава Србије и Републике Српске у вили Мир.

Навео је да ће вероватно 17. априла нацрт бити предат УН и да ће се променити систем гласања, па ће уместо двотрећинске већине, сада бити довољна проста већина.

,,То није чак ни проста већина. То је од оних који нису уздржани. А за претпоставити је да ће највећи број бити уздржаних. Дакле, ти што су уздржани не подржавају резолуцију, или било који други општи правни акт”, рекао је Вучић.

Додао је да су шансе Србије мале, поготово што има, како је навео, доста држава у региону које ће подржати резолуцију, јер једва чекају да се, рекао је, додворе западним силама.

,,Па онда гледајте колико тога морамо да стигнемо, преко слободарских народа у Африци, Азији, Латинској Америци… Али борићемо се, радићемо даноноћно, нећемо спавати”, поручио је Вучић.

Истакао је да Србија неће ићи у ратове, већ ће се супротставити политиком.

,,И видећете, малена Србија о јаду ће да забави све ове велике силе, које желе да донесу акт којим ће да ту једну малу и слободарску земљу казне”, поручио је Вучић.

Поновио је да ће Србија на гласању добити многоструко више гласова него Русија, која је својевремено добила седам.

Пријемом Косова Србија излази из СЕ

Председник Вучић је изјавио да ћемо се борити до последњег тренутка, иако Србију чека тежак период у коме ће се одлучивати чак и о чланству Србије у Савету Европе.

Он је новинарима након састанка са руководством Републике Српске рекао да они пријемом такозваног Косова у СЕ, без испуњења услова и формирања Заједнице Српских општина и свега другог, у ствари избацују Србију из те организације.

,,Видећемо. Све је то у исте дане. Борићемо се око тога. Једине добре вести су економске вести, ваљда од тога се живи. И то је оно што је добро и то је оно што је важно”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће предлог председника РС Милорада Додика упутити позиве другим Србима из региона.

,,Председник Додик и његов тим, господин Стевандић и госпођа Цвијановић имали су предлоге да још неке представнике српског народа позовемо са простора бивше Југославије. Желимо да разговарамо о језику, писму и о свему другом”, рекао је он.

Истовремено он је позвао руководство Српске да још једном добро размисле о својим одлукама.

,,Ми да им уводимо санкције нећемо. Ми да идемо против Републике Српске нећемо. Делићемо вашу судбину, само вас молимо да још једном добро размислите о сваком свом потезу”, рекао је Вучић.

Представницима земаља Квинте: Погледајте се у огледало, лажови једни

Председник Вучић је нагласио да би земље Квинте, које критикују Српску листу због позива на бојкот гласања за смену градоначелника на северу Косова 21. априла, требало да буде срамота због таквих навода, подсећајући да је на локалне изборе на северу прошле године изашло свега 3,4 одсто грађана.

,,Видео сам да неки покушавају да држе придике, какав је то безобразлук“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у вези са тим што Квинта пребацује Србима најављени бојкот гласања 21. априла.

Како је рекао, Аљбин Курти је прво организовао изборе на које је изашло 3,4 одсто грађана, а пре тога спроводио безброј акција против Срба.

,,Хапсили су Србе, малтретирали, тукли, рањавали људе… Онда он организовао генијалне изборе са 3,4 одсто изашли. Али, то није проблем. Рекли су нам само прихватите да учествујете и они ће да поднесу оставке. Када смо прихватили, кажу – неће да поднесу оставке“, подсетио је Вучић.

Након тога су, каже, из Квинте рекли да Срби поднесу петицију, ако је, истиче, било потребно прикупити потписе чак 20 одсто уписаних бирача.

,,И када, уз све преваре Куртија, ситног шибицара, прикупимо те потписе, кажу – не, ајде на референдум. А, на реферндуму је потребно 50 плус 1 глас. Па, нема Срба који живе тамо толико… Још су 862 људи уписали“, напоменуо је председник Србије.

На све то је, додаје, Српска листа реаговала и истакла да је све то заправо бесмислено, јер не могу Срби више да поднесу терор.

,,И после 3,4 одсто изашлих на изборе, они кажу – Београд је крив? Срам вас било. Погледајте се у огледало, лажови једни“, поручио је Вучић.

 

Подели на: