Најновије вести

Двадесет трећа година туге, патње, неизвесности и бола

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, Београд

Годинама се истина прикривала о постојању приватних затвора и логора на Косову и Метохији и Албанији где су одвођени и мучени Срби и остали

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији „Отета истина“ са седиштем у Београду, на челу са Верицом Томановић, супругом киднапованог лекара др Андрије Томановића, је поводом дана 23. Априла, дана када се обележава 23 година од киднаповања Милице Радуновић из села Дашиновца код Дечана, прве евидентиране жртве отмица на Косову и Метохији пријављене у Удружењу, издало саопштење. Удружењу су у истом периоду, поред Милице Радуновић, пријављени и Милош Радуновић, Вукосава Марковић и Даринка Ковач сестре из Горњег Ратиша, Милован Влаховић, и Слободана Радошевића.
-Хронологију почињених злочина карактеришу злочини против човечности и кршење међународног хуманитарног права над невиним цивилима. Већ 23 године безуспешно тражимо одговоре на наша питања од домаћих и међународних институција. Одговора и даље нема. Наилазимо на многобројне препреке које успоравају процес надлежним тимовима на терену. Пуних 13 година је прошло од објављивања књиге бивше тужитељке Хашког Трибунала госпође Карле дел Понте ,,Лов, ја и ратни злочинци“ која је додатно нанела бол члановима породица. У међувремену, многи су родитељи преминули не остваривши жељу да пронађу своју децу, каже се у саопштењу.
Годинама се истина прикривала о постојању приватних затвора и логора на Косову и Метохији и Албанији где су одвођени и мучени Срби и остали.
Започео је рад Специјализованих већа Специјалног суда за ратне злочине такозване ослободилачке бојске Косова (ОВК) који треба да утврде наводе усвојеног извештаја Специјалног известиоца Савета Европе господина Дика Мартија 2010. године о трговини људским органима.
Током 21 године од оснивања Удружења, успоставили смо коректну сарадњу са представницима домаћих и међународних институција које се баве проблемом несталих лица на Косову и Метохији. У великом броју случајева познати су извршиоци кривичних дела и валидни сведоци, али процеси се најчешће завршавају ослобађањем злочинаца. Нико није осуђен за злочине над Србима, речено је у саопштењу.
Подаци и начин отмица блиских сродника, о заједничким покушајима за сазнавање истина о њиховим судбинама и остваривању права на правду и меморијализацију објављени су на веб сајту Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ :www.отетаистина.орг.рс.
С.Ђукић

Подели на: